söndag 20 mars 2022

Vårdagjämning och trädgårdsarbete

Helgen har bjudit på flera sköna trädgårdstimmar. Både igår eftermiddag och ytterligare några timmar idag har jag varit ute och grejat. Igår klippte jag ner perenner och rensade upp i rostornsrabatten, och idag har jag krattat upp löv och klippt ner perenner i rundeln framför köksträdgården och även lite grann längs kanten till vänster i bild. Eftersom jag inte höststädar så noga, så är det alltid mycket att göra på våren. Jag tänker att perennerna klarar sig bättre om man låter dem vissna i fred över vintern, och löven gör ju faktiskt nytta som skydd i rabatterna. Där hinner de dessutom förmultna lite grann och ger därigenom näring till jorden, fast det som inte har förmultnat vill jag helst städa bort nu på våren. Tant gillar inte när det ser skräpigt ut, hihi!


Min trädgårdsenergi kommer alltid som ett paket på posten så här års, och en bättre dag att starta säsongen på än vårdagjämningen kan jag inte tänka mig. Så skönt att äntligen vara igång! Dagen till ära bytte jag skylt på mitt lilla årstidsaltare på hörnet, så nu står det vår istället för vinter. Lite vintergrönt får stå kvar på sidorna än så länge, men det känns inte nödvändigtvis så vintrigt. 


Den gröna plåtlådan med handtag är mitt loppisfynd från heldagen på Katrinetorp härförleden. Eftersom jag redan hade penséer hemma, så fick den härbärgera ett par av dem. Trådkorgen är ett loppisfynd från förra helgen. Precis som jag trodde blev det fint att klä insidan med grön mossa och sedan stoppa ner en kruka med tazettnarcisser av sorten 'Bridal Crown'. Den får mjuka klungor av krämvita blommor som doftar gott. Helt klart något att se fram emot.


I någon av de trädgårdstidningar jag brukar läsa såg jag ett så fint vårarrangemang med nerstuckna kvistar med videkissar i en kruka med penséer. Jag hade några kvistar kvar från en gammal bukett, som jag tänkte att jag kunde göra något liknande med. Det är förvisso inte så många kissar kvar på dem, men det blev ganska fint ändå. Nu får penséerna bara växa till sig lite grann, för än så länge är de ganska fjuttiga. 


Trädgårdstunnan har stått otömd sedan sista tömningen i november. Under vintern har jag fyllt den med både granris, gamla utomhusplantor och vissna buketter, och efter dagens arbete är den nu helt full till brädden. Till min stora glädje ser jag dock i tömningskalendern att den första tömningen för året blir redan nu på onsdag. Bra tajming, där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!