måndag 18 april 2022

Städat i växthuset

I lördags städade jag i växthuset. Där stod det kvar en massa vissna och halvt mögeldammiga tomatplantor från förra året, och dessutom en massa krukor, möbler och andra grejer som jag bara hade slängt in där på vinterförvaring. Nu tömde jag ut allt skräp och drog fram vattenslangen och spolade av glaset både invändigt och utvändigt. Det är ju inte så stort, så städningen går faktiskt ganska snabbt. 


Jag är den första att erkänna att växthusets primära funktion egentligen inte handlar om odling. Snarare fungerar det som ett litet potting shed, där jag förvarar småkrukor, snöre och annat uppbindningsmaterial, sekatörer, saxar och andra handredskap, samt annat smått och gott som kan vara bra att nå snabbt och lätt. Dessutom kan jag stå här inne och plantera krukor och dricka en och annan kopp kaffe när det regnar. 


Fast en och annan planta brukar också hitta hit under säsongen, som till exempel gurka, melon och tomat. Just nu är det dock inte så mycket växtlighet att titta på, mer än ett gäng oplanterad murgröna, några bortglömda perenner från höstens rea, en yrvaken krukros och en övervintrad kärleksört. Den senare har redan växt till sig riktigt rejält.


Det här är ju egentligen ett helt vanligt standardväxthus från 80-talet, men jag tycker om det precis som det är. Så lagom i storleken för mig, och så himla bra ståhöjd inuti. Jag har ställt ett litet blyinfattat fönster med grönt glas på en av metallprofilerna, för att ljuset silar in så fint genom det.


Ute i köksträdgården är det lövkrattat men fortfarande ganska stökigt med vattenkannor och odiskade krukor lite huller om buller. Efter två dagars rejält kroppsarbete lördag-söndag, så mäktade jag inte göra så himla mycket idag. Ett par krukor med överblivna penséer och rea-fyndad gyllenlack orkade jag dock plantera.


Hönsen har också blivit utsläppta efter en hel vinter i ladan. De är snälla och springer inte bort, och inte behöver jag oroa mig för att de ska bli anfallna av cirklande rovfåglar heller, hihi!


Jag känner mig smått disorienterad kring vilken veckodag det är, precis så som det ska vara när man har varit ledig en längre period. Imorgon börjar iallafall en ny arbetsvecka. Tur att man har ett jobb att gå till, så att man får vila lite, hihi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!