söndag 29 maj 2022

Gruskant på framsidan

Efter regn kommer ju som bekant sol, och precis så var det idag. Det var ljuvligt försommarväder med varma temperaturer, och jag var ute i trädgården och grejat i över fem timmar. Jag började med gräsklippning, och sen fortsatte jag mitt redan påbörjade projekt med att skära gräskanten och lägga grus mot rabatterna närmast huset. Kortsidan gjorde jag redan tidigare, men idag gick jag loss på framsidan. Det blev så himla prydligt, och nu kommer jag förhoppningsvis inte klippa sönder växterna i rabatten med gräsklipparen fler gånger. Det gjorde jag nämligen ganska ofta innan. 

Som gräns mellan jord och grus har jag bara lagt en kant med naturstenar. Sådana finns det gott om lite varstans i trädgården, för som en del av er minns beställde vi fyra stora byggsäckar med sten för ganska många år sedan. Nu plockar jag från andra ställen i trädgården, där växtligheten har tagit över och stenarna ändå inte syns. Jag älskar sten i alla dess former! Här ser ni förresten den där monsterrosen, som jag funderar på att gräva bort. Den är jättefin när den blommar, men växtkraften i den är nästan lite för bra. Jag klipper ner och klipper ner, men den växer och växer. 

I hörnorna på båda sidorna av glasverandan är klätterhortensian finare än någonsin. Den tog några år på sig att komma igång, men nu växer den verkligen så att det knakar. Jag har ställt halvrunda spaljéer en bit ut från husväggen som den får klättra på, för att undvika alltför stora skador på väggputsen. Fast det hjälper kanske bara lite grann. 


Rabatten på vänster sida av verandan grävde jag om lite grann förra sommaren. Klockhyacinterna (som alltid har funnits där) blommar för fullt nu, men kommer att ersättas av perenner av olika slag på sikt när lökväxterna är överblommade. Alunroten längst fram har redan växt upp och är verkligen jättefin med skira rosa blomstänglar och ljusgröna blad. 

På väggen växer klematisen 'Nelly Moser' sedan några år tillbaka. Hon blommar fint upptill, men är väldigt risig och ful nertill. Just den här sorten ska man ju inte beskära så hårt efter vintern, men jag skulle nog egentligen behöva klippa ner den helt och låta den komma igen. Den brukar faktiskt blomma en gång till i september, så jag kör nog bara en lätt putsning innan dess. 

Sol, syre och på det ett renande och avslappnande bastubad. Nu sover jag gott i natt.

5 kommentarer:

  1. Så fint med den där gruskanten mellan rabatten och gräsmattan! Jag älskar också egentligen sten i alla former, men kanske inte just nu, har ju grävt igenom rabatten på framsidan den här helgen, och herreminje vad sten det var där, vet inte hur många hinkar jag har plockat ur.. puh och de satt som berget också... men _annars_ älskar jag också sten i trädgården, för det är snyggt! Ovan jord om en säger så!
    Klätterhortensia, att jag inte tänkte på den när jag valde klätterväxt, till den skuggiga framsidan... nu blev det en kaprifol och de vill väl egentligen ha sol.

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för att din kaprifol gillar läget. Den doftar ju så gott!

      Radera
  2. Ser verkligen snyggt och välansat ut. Har tankar på att göra likadant. Jag menar med gruset längs stenarna. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu gjorde jag det mest för att jag redan råkade ha både grus och stenar hemma, men det blev faktiskt riktigt bra. Tror att det kommer bli ganska praktiskt med gräsklippningen också.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!