fredag 8 juli 2022

Dalby - Malmö

Svärmor fyller år idag, så maken och jag stämde träff med henne för födelsedagslunch på Dalby Gästis. Det visade vara ett bra val, för maten där visade sig vara otroligt god och välkomponerad. Jag åt pluma (kotlettkappa) med smakrik morotspuré och klyftpotatis, och sedan sotade inkokta päron med myntaglass, färska hallon och ugnstorkad gräddfil. Det smakade verkligen mums! Imponerande var också samlingen snapsglas, som fyllde upp en hel dörröppning. Läckert!


När vi ändå var i krokarna passade vi på att kika in i Dalby kyrka, som har anor från 1060 och därmed är Sveriges äldsta byggnad. Mer än hälften av det södra mittskeppets murar och stora delar av södra sidoskeppet finns kvar från det ursprungliga uppförandet, och man känner verkligen historiens vingslag när man går runt där inne, i synnerhet nere i kryptan. Enligt legenden ska det finnas en hemlig tunnel mellan Dalby kyrka och domkyrkan i Lund. Jag minns ett år då tidningen Sydsvenskan publicerade den fantastiska nyheten att den skulle ha blivit hittad, men det visade sig bara vara ett aprilskämt. 


Sen skjutsade vi hem svärmor till Malmö, där vi tittade förbi på två loppisställen. Några större fynd blev det dock inte, men jag hittade två stora fållade tygstycken (dukar?) på Erikshjälpen som färgmässigt skulle kunna fungera på många ställen här hemma. Extra fint med det diskreta axmönstret i varannan ruta. Kanske blir det nya köksgardiner? Eller kanske ny klädsel till kökssoffan? Eller ett nytt överdrag till pallen i hallen? Eller till strykbrädan? Den som lever får se. 


Vi stannade på en kopp eftermiddagskaffe hos svärmor, vars balkong är en ljuvlig liten oas. Utsikten mot den lummiga bakgården går inte heller av för hackor. Det är nästan som en hemlig trädgård, skyddad från trafik och larm. Tänk att det här är mitt i storstan. Coolt ändå. Rönnspirean i kruka kommer ifrån ett litet rotskot från våra buskar på Solhäll. Den har klarat vintern bra här på balkongen i flera år nu. 


Framåt sen eftermiddag styrde maken och jag kosan mot vårt nordöstra hörn av landskapet igen. En lagom fredagsutflykt, och en väldigt trevlig sådan. Grattis på födelsedagen, L!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!