söndag 31 juli 2022

På gårdsauktion i Ottarp

Efter loppisbesöket i Hässleholm igår körde vi 15 minuter norrut på väg 23 och hamnade på en gårdsauktion i Ottarp. Det visade sig vara en riktig hederlig bondauktion, med allt från broderade lakan till traktorer. Allt såldes dessutom till förmån för Hjärt-Lungfonden, vilket gjorde det lättare att bjuda. (Det kändes ju nästan som att man gjorde en god gärning, hihi!) Jämfört med auktionen vi var på i Småland härförleden var dock prisbilden helt annorlunda här. Det i kombination med att vi hade kommit dit i skåpbil lockade onekligen till en del spontanköp, som till exempel fyra vackra gamla stolar för det facila priset av 200 kronor. Om vi kommer att använda alla vet jag inte, men en av dem har iallafall hamnat i gröna rummet. Det blir bra med en extrastol nära till hands både till matbordet och till köksbordet. Maken har vaxat dem med trävax, vilket verkligen gjorde dem ännu finare. 


Vi ropade även in två träskrin i allmogestil, ett som är mörkbrunt (från 1842) och ett som är rödmålat. Det är ju alltid trevligt att förvara saker i vackra lådor istället för i trista av plast. Kanske göra en skoputsarlåda eller stoppa ner alla extra glödlampor och batterier i en. Om inte annat kan maken ha dem till något av alla de spel han tillverkar, där det ofta blir många figurer, "ploppar" och tärningar att hålla reda på. Eller så får de bara stå någonstans och vara vackra. 

En rolig parentes är att vi hittade en gammal gulnad tidning från augusti 1971 i ett av skrinen. Det är min födelsemånad och mitt födelseår! Vad är oddsen för det?


Fyndlådor hör ju bondauktioner till, och jag ropade in en för en dryg hundralapp. Den innehöll faktiskt en del godbitar, som till exempel den här plåtburken och en liten fotogenlampa i bärnstensfärgat glas. 


En gammal dansk karamellburk har redan hamnat i vitrinskåpet i badrummet. Det blir en bra gömma för mina hårsnoddar, som annars tenderar att ligga och drälla överallt. Själva burken är silverfärgad, men locket är vackert gammelrosa. Charmig pippi i halsduk, eller hur?


I fyndlådan fanns även en låda med små träljusstakar av olika slag för julgransljus. De ser lite hemmagjorda ut, men är väldigt charmiga. Jag har sorterat ut de finaste och ska nog göra något kul med dem till jul. Kanske ställa alla på ett fat eller en bricka, för min devis är ju helt klart alltid more is more. Fast de gröna med prickar kommer jag nästan undan med att sätta fram redan nu. Eller varför inte ha dem som påskpynt?


Lådan innehöll även en stor vit skål med scalloperad (där kom det igen) kant och rejäl patina, som jag också tänker behålla. Den tjänstgör redan som lökskål i köket. 


Jag kommer också behålla en vas och två fina små träramar från fyndlådan, men i övrigt blir det en del grejer över som förmodligen går direkt till loppis. 


Man blir onekligen lite "carried away" på sådana här auktioner. Det är ju så kul, och den här gången var det ju så billigt. Hade vi haft ett större hus hade vi nog kommit hem med ännu mer, för det var många vackra gamla allmogemöbler som såldes för nästan inga pengar alls. Men det blev ju en hel del spontana bud ändå. Fast vi köpte iallafall ingen traktor...

2 kommentarer:

 1. Härliga fynd. Önskar man hade auktioner eller bra loppisar där man bor men så är inte fallet.
  Kanske får ta sig till Skåne men ska bara veta var man ska:)
  Bor i södra kalmar län så är ju inte så långt.
  Önskar fortsatt skön sommar mvh lovisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte haft så många auktioner i Skåne tidigare (iallafall inte under de senaste 10 åren), men nu har vi hittat ett par både i sommar och förra sommaren. Håller tummarna för att trenden fortsätter, för det är ju så himla roligt!

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!