torsdag 21 juli 2022

Rosen 'Rosenholm'

Lagom till att 'Bonica'-rosen håller på att blomma över så har nu klätterrosen 'Rosenholm' slagit ut på den andra sidan av rosportalen. Det är verkligen en av trädgårdssäsongens höjdpunkter, för den är galet vacker. Det var precis den här synen jag drömde om, när vi satte upp den här portalen sommaren 2019. 


'Rosenholm' härstammar från Danmark, och en av "föräldrarna" lär vara den kanske mer välbekanta 'The Fairy', som många (inklusive jag själv) har som marktäckare i sina planteringar och rabatter. Att de är släkt kan man ju faktiskt nästan se, om man tittar på hur blommorna ser ut. 'Rosenholm' är dessvärre inte remonterande, men blommar å andra sidan jättelänge när den väl har slagit ut. 


Jag räknade efter att min ros är inne på sitt sjunde år, för jag planterade den faktiskt ett par år innan bastustugan och rosportalen ens fanns. Den här rosen har växtkraft nog att både vara en rejäl buske och att klättra upp och täcka in hela stolpen och snart halva överliggaren. Buskdelen klipper jag ganska rejält varje år, medan rankorna som klättrar får växa mer fritt. 


Rosor ändå. Det vill man ju ändå ha mycket av i sin trädgård. Och när de är så snälla som 'Rosenholm' och sköter sig så bra, så vill man ju bara ha ännu fler. Kanske jag rentav sätter fler av den här sorten på andra ställen, för nu vet jag ju att den fungerar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!