fredag 22 juli 2022

Smålandsauktion

Idag har vi varit på auktion i Barkhult, som ligger en bit öster om Älmhult. Det är tredje sommaren vi är på auktion där, fast inte tre år i rad, för det har varit uppehåll under pandemiåren. Tidigare gånger har vi ropat in en del grejer, men idag var det inte läge för några spontanfynd, om man säger så. Utbudet var verkligen utöver det vanliga, då man sålde den kända allmogesamlaren Gert Backes samlingar. Jag behöver nog inte säga att gårdsplanen kryllade av antikhandlare...


Det är något visst med en riktig lantauktion ändå. Det är så roligt att bara sitta och titta på allt fint som går under klubban och att försöka gissa vad slutpriserna ska landa på. Fast det där är nästan helt omöjligt, om man inte besitter rätt kunskaper. (Och det gör iallafall inte jag...) På dagens auktion fanns det verkligen mängder av vackra saker, allt ifrån stora och små möbler till gamla bruksföremål, vissa med flera hundra år på nacken. De här stora gamla skärbrädorna blir säkert jättefina i någons kök, eller vad tror ni?


En kul stövelknekt med tillhörande gammal fotskrapa hade jag kunnat tänka mig att ha här hemma, men inte för priset de gick för. Den allmogemålade ullkorgen som skymtar uppe i högra hörnet på bilden här nedanför såldes för FEMTON TUSEN kronor! Det var tydligen något alldeles märkvärdigt med den, för där hade de till och med en budgivare med på telefon. 


Gamla vettar är fina.

Riktigt gamla tomtar är det många som samlar på, och här fanns det ett helt gäng sådana som det föga förvånande blev budkrig på. Jag förstår det, för de var verkligen charmiga. 


Det är inte mycket som slår en hederlig sommarauktion. I Barkhult händer det att det blir mer än en auktion per sommar, så om du är nyfiken på nästa datum kan du hålla koll på auktionsförrättarens Facebook-sida: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!