söndag 3 juli 2022

Trädgårdsdag i Ängelholm

Jag och mina två väninnor har ju som tradition att fira varandras födelsedagar med en liten utflykt av något slag. Det blir kvalitetstid som heter duga, och det är ett roligt och fint sätt att skapa nya minnen tillsammans genom att uppleva nya saker. Eftersom det var "Tusen trädgårdar" idag passade vi på att slå två flugor i en smäll. Den ena väninnan kom med tåg från Malmö, den andra körde bil från Halmstad och jag kom körandes från mitt håll, så vi bestämde oss för att träffas lite grann mittemellan. Det blev Ängelholm, där vi började med ett besök på Hedentorps plantskola. 


Jag har följt dem på Instagram länge (@tusenfrojd) och har varit så sugen på att åka hit, och jag blev verkligen inte besviken. Här fanns både fina plantor och fina saker, och det var inspirerande bara att gå runt och titta. 


Det fanns ett trädgårdscafé på plantskolan, där vi passade på att äta lunch. Väninnorna slog till på varsin räckmacka och jag själv åt en trädgårdssallad med rökt kycklingfilé. Alla rätter var otroligt vackert dekorerade med ätbara blommor och blad direkt från trädgården. Min sallad var vacker som ett konstverk!


Vi lät en av bilarna stå kvar på plantskolans parkering, medan vi styrde kosan mot två privatträdgårdar i närheten som hade öppet hus. Den första låg på en villagata med charmiga gamla hus, ganska centralt i Ängelholm. Huset i sig var en otroligt läcker gammal disponentvilla, och redan på framsidan anande man att det här var en trädgård utöver det vanliga, i form av originella stensättningar och kreativt formklippta buskar och träd. Besökarna leddes in i trädgården genom en port i garaget, där man skymtade den sagolika trädgården som fanns på baksidan. Vem vill inte gå in här? Som en port in till paradiset. 


Jag tror aldrig jag har upplevt en trädgård som var lika häpnadsväckande som den här. Vacker så att man bara stod och gapade, och så otroligt välplanerad och välskött in i minsta detalj. 


Så många olika rum på bara 850 kvadratmeter; det ena vackrare än det andra.


Tomten sluttade ner mot Rönne å, som rinner genom Ängelholm. Vilken dröm att bo precis vid vattnet.


Inte en enda centimeter av öppen jord var synlig. Marken täcktes av perenner och marktäckare, som till exempel myskmadra och hasselört, och genom allt slingrade små stengångar med stentrappor mellan de olika nivåerna. Så otroligt stämningsfullt. 


Överallt fanns det spännande och roliga installationer, som till exempel den här läckra badande damen i stengods, gjord av keramikern Rolf Bengtsson (vars trädgård vi också besökte sen). 


Rödmålade rosenpergolor skapade höjd i trädgården. 


I anslutning till huset låg ett otroligt maffigt grönt orangeri.


Överallt denna frodiga djungellika grönska. Hur gör man för att få allt så här växtvilligt? Fast jag förstår ju att svaret är mycket arbete. En sådan här trädgård blir ju inte vacker av sig själv. Det måste ligga många timmars jobb bakom.


Jag älskar flerstammiga träd! Det är ett sådant effektfullt sätt att skapa wow-faktor i en trädgård. 


Efter besöket här står sammetshortensia på min önskelista. Vacker redan innan blomning, och exemplaret som växte mot husväggen här var hög som ett mindre träd. 


Rosenspirea och ormbunkar hängde ner från kanten, och murgröna klädde in muren mellan den översta och mittersta nivån. 


Lite överallt fanns det sittplatser av olika slag, som lockade till att bara slå sig ner och njuta av hela härligheten. 


Ni förstår ju själva att man blev smått golvad av denna ljuvliga trädgård. Jag har nog faktiskt aldrig sett en privatträdgård av samma kaliber. Vi får nöja oss med detta bildregn idag, så spar jag resten av dagen till ett annat inlägg. Over and out för idag. 

4 kommentarer:

 1. Helt fantastisk trädgård! Helt ofattbart, Thanks for sharing

  SvaraRadera
 2. Så kul att få se den igen. Jag var där för många år sedan och blev också helt golvad av hur vacker den var. En riktig drömträdgård med finstämda detaljer. Tack för att du visar många fina bilder.
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trädgård är ju i ständig förändring, så det hade varit väldigt roligt att få se samma ställe om ett par år igen. :-)

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!