måndag 4 juli 2022

Tusen trädgårdar del 2

Den andra trädgården jag och mina väninnor besökte under vårt besök i Ängelholm igår var Solhem, som vann TV-programmet "Trädgårdstoppen" 2011. När TV-serien gick tyckte jag själv att den här trädgården var den helt rätta vinnaren. Den har även figurerat i en del reportage i trädgårdstidningar, så när vi kom dit kändes den nästan lite bekant. Det var verkligen en helt annan typ av trädgård än den första vi besökte. Här har man inte jobbat så mycket med blommor och extravagans, utan mer med bladverk i form av både träd, buskar och perenner. Resultatet känns väldigt naturligt och otroligt harmoniskt. 

På Solhem bor skulptören Rolf Bengtsson och hans fru Gunilla. Rolfs charmiga alster står att finna lite varstans i trädgården, och det finns verkligen både humor och värme i hans figurer. Man blir kär i var och en av dem!

Vad sägs om en dam som slungar sig i en lian mellan träden? Som en kvinnlig Tarzan, hihi!

Eller en liten filosof på en stol vid ett plank. 

Ögonen dras direkt till det fristående uterummet, som är byggt av Rögletegel och gamla fönster. En riktig drömplats inramad av grönska. 

Ja, ni ser ju själva. 

Kanske ett parti schack i skuggan under ett träd? Verkligen mossigt, i ordets rätta bemärkelse. 


Den ursprungliga trädgården är 900 kvadratmeter stor och ligger i anslutning till bostadshuset. På senare år har paret utvidgat trädgården med ytterligare 1000 kvadratmeter, och till den nya delen når man genom en träport inramad av grönska. Det var som att kliva in i en hemlig trädgård man först inte visste fanns. 


På andra sidan porten fanns inte bara en utan TVÅ köksträdgårdar med stora odlingslådor, där det verkligen växte så att det knakade. Som marktäckning har man använt träflis, vilket också återkom som material i en del gångar i den första trädgården. 


Överallt hittade man inbjudande sittplatser, som till exempel den här trädgårdsgungan


Rolfs ateljé var också öppen, och jag köpte med mig en gungande dam. En syster till kvinnan på bilden, som jag tänker ska få hänga i någon trädgren här hemma. Så fin! 


Fyllda av trädgårdsinspiration körde vi tillbaka till Hedentorps plantskola för att hämta den andra bilen, och då passade vi på att dricka eftermiddagskaffe och njuta av varsitt mumsigt bakverk. Den här lilla minikladdkakan med toscatäcke på pumpafrön och solrosfrön gick verkligen inte av för hackor. Även den vackert dekorerad med blommor och blad från trädgården. Ljuvligt!


Efter en särdeles härlig dag var det dags att styra kosan hemåt igen. Våra små utflykter är verkligen bästa tänkbara födelsedagspresenten. Nästa gång är det jag som fyller år, och det ser jag redan fram emot!

2 kommentarer:

 1. Vilka underbara trädgårdar ni har besökt och vilken fin presentidé att göra så! En sån där dam som gungar har jag sett i en Öppen trädgård här på Gotland med, nu fick jag veta vem som gör dem, vad roligt, en sån skulle man ju inte tacka nej till! Kommer bli perfekt i din trädgård!
  Läste i några inlägg ner att du köpt vintergröna ormbunkar. Jag vet att jag hade en ormbunke i min förra trädgård som liksom aldrig vissnade ner, så det var väl en vintergrön sort, men inget som den salufördes som när jag köpte den, så det var liksom en bonus. Och nu minns jag inte vad den hette. Vad var det för sort du köpte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan slarvat bort lappen... Men jag har planterat vintergröna ormbunkar på ett annat ställe i trädgården, och den sorten heter uddbräken. Det här är nog också bräken av något slag, skulle jag tippa.

   Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!