fredag 23 september 2022

Bokmässan 2022

Igår tillbringade jag sju intensiva timmar på Bokmässan i Göteborg, Nordens största kulturevenemang. Efter två års fysiskt uppehåll under coronapandemin kändes det härligt att få vara på plats igen. Eftersom jag och mina kollegor bara var där över dagen, hoppade vi över bokade seminarier och lade all tid på att bara strosa runt spontant bland alla montrar och evenemang. Det räckte gott och väl, och vi hann uppleva mycket. 


Vi brukar naturligtvis gå runt större delen av dagen med "jobbglasögonen" på, men det brukar också bli tid över till mer privata intressen. Jag själv hamnade till exempel på ett kortare scenevenemang med författaren och mönsterdesignern Hanna Wendelbo, som pratade om att odla blommor. 


Den finaste montern på mässan brukar tillhöra Erikshjälpen, men någon sådan hittade jag inte i år. Kanske var de inte där? Utnämningen i år går istället till Novellix, vars monter var som att komma in i en karamellbutik. Man kunde dessutom plocka ihop sin egen "lösgodispåse" för 79 kronor hektot. Kul idé!


Mässan är också en samlingsplats för klimat- och samhällsdebatt. Jag lyssnade på ett intressant samtal med journalisten och författaren Gellert Tamas, vars reportagebok om Lasermannen jag läste och uppskattade väldigt mycket för 10-15 år sedan. Hans nya bok heter "Den avgörande striden" och tar upp författarens perspektiv på hur Sverigedemokraterna har målat om det politiska landskapet under tre decennier och vilka konsekvenser det eventuellt kommer att få för Sverige i framtiden. Det var väldigt intressant, och jag ska försöka låna boken på biblioteket framöver. 


Mot slutet av dagen sprang jag på serietecknaren och författaren Nina Hemmingsson, som var min klasskamrat på Hågadalsskolan i Uppsala när jag var liten. Vi konstaterade båda två hur häftigt det är att man faktiskt fortfarande är lik sitt 11-åriga jag utseendemässigt, trots att man har passerat 50-strecket. Nina är aktuell med romanen "Rum utan titel", och jag passade naturligtvis på att köpa ett exemplar och få det signerat. 

Hem kom jag som vanligt med en massa grejer. Förutom Ninas bok, så köpte jag även Alex Schulmans senaste roman "Malma station", ett nyckelband och en trädgårdsdagbok. Gratisgrejer plockar man ju också alltid på sig när man går runt, som pennor, godis och färgglada tygkassar. 


Vi var hemma rätt sent igår kväll, så det kändes skönt att krypa till sängs med vetskapen om att jag är ledig idag. Om någon som läser detta har blivit sugen på ett eget besök på mässan, så är det öppet för allmänheten fram till söndag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!