torsdag 17 november 2022

Chilifrukt och blomning

Nere i växthuset har jag inte gjort ett endaste dugg inför vintern. De vissnande tomatplantorna står kvar i sina krukor, men det finns annat som fortfarande lever och frodas. På chiliplantorna hänger det äntligen sent mognade chilifrukter, och den uppstammade rosmarinbusken blommar för fullt med små ljust blålila blommor. Jag vet faktiskt inte ens om jag har sett en rosmarin i blom förut. Jag har lite annat som jag behöver ställa in på vinterförvaring i växthuset. Helst redan i helgen, för framemot söndag ska det visst bli kallare. Normal novembertemperatur, kanske man borde tänka. 


Och tänk, i krukor utanför växthuset blommar gyllenlacken fortfarande. Det har den gjort nästan oavbrutet sedan i mars-april. Fast jag är inte så förvånad, för det brukar vara så med gyllenlacken varje år. Tåligare planta får man nog faktiskt leta efter. Jag har läst att den faktiskt går att övervintra, om man ställer den svalt och frostfritt. Den är nämligen tvåårig, så det kanske kan vara värt ett försök ändå. Fast då behöver jag ställa in den inomhus någonstans, för i växthuset blir det inte frostfritt om det blir en kall vinter. 


Imorse var jag för övrigt på vårdcentralen och tog bort stygnen i nacken. Det gick jättebra, men jag får erkänna att jag var sjåpigare idag än i samband med själva operationen. Huuu för att dra bort plåster, haha! Fast sköterskan och hennes sköterskeelev gjorde ett utmärkt jobb, och jag överlevde det också. Skönt iallafall att det är gjort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!