torsdag 23 mars 2023

Renovering av glasveranda?

Efter ännu en skånsk vinter med ömsom minusgrader, ömsom regn, har glasverandan seglat rakt upp i topp på listan över renoveringsbehov. Den ser verkligen för bedrövlig ut, både invändigt och utvändigt. Framförallt är det fönstren och de yttre pardörrarna som behöver fixas till. Inget drömjobb för varken maken eller mig... 


Vi har kommit fram till att vi faktiskt kan tänka oss att ta in hjälp här, så vid frukost drog jag iväg ett mail till en känd byggvårdsfirma i trakten. På kafferasten på förmiddagen ringde de upp, och klockan 13:00 stod det en kille på verandatrappan redo för inspektion. Det kan man kalla snabba ryck! Fast han medgav att glasverandor var något av hans specialintresse, så kanske prioriterade han oss just därför. Det bådar ju gott för den eventuella fortsättningen. 


Efter lite pillande med kniv här och där konstaterade han att både fönster och dörrar med stor sannolikhet går att rädda. Under den flagnande färgen och de svarta mögelprickarna (vi har inte hunnit vårstäda här ute än) verkar virket fortfarande vara i gott skick. Det vore ju onekligen väldigt skönt om det är så, för ska det tillverkas nytt kommer prislappen sticka iväg betänkligt mycket mer. Vi är dock förberedda på alla tänkbara scenarier. 


Vårt önskemål är renoverade och linoljemålade dörrar, fönsterbrädor, fönsterstolpar och fönsterbågar, och de bubbliga gamla glasrutorna vill vi naturligtvis ha kvar. Beroende på vad offerten blir, så kanske vi även låter dem måla om väggar, golv och tak invändigt. Det kan jag annars tänka mig att göra själv, för det är ju ändå ett mer hanterbart projekt.


Att måla om träpanelen upptill på utsidan får iallafall ingå i den kommande offerten. Om fönster och dörrar blir fina, så får det ju ändå vara fint hela vägen upp till nock. Bokstäverna som stavar ut namnet är i gjutjärn och går att skruva ner. Dem vill vi behålla, men de behöver också en omgång ny fräsch färg. 


Ja, vi får väl se om 2023 blir året när detta äntligen kan bli gjort. Förhoppningen är iallafall att vi har en fin veranda innan året är slut, för en vinter till blir nog tuff för den att klara av. Har vi tur blir det kanske gjort redan till sommaren. (Och ja, jag ska flytta stenpelaren vad det lider.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!