torsdag 13 april 2023

Aj löv jo

Jag har börjat kratta upp löv på baksidan av huset. Jag gjorde nämligen inte det i höstas, utan räfsade bara in allt i rabatterna. Dels är det ju bra att vintertäcka, dels är det bra för växtligheten om löven får förmultna på naturlig väg och bli till mull. Rent teoretiskt fattar jag ju nyttan med det där, men i praktiken slutar det ändå alltid med att jag krattar rent i rabatterna på våren. Esteten i mig fixar nämligen inte att det ser så skräpigt ut... En del av löven smular jag iallafall sönder och låter ligga kvar, men det blir så stora mängder, så en stor del tar jag bort helt. I år tänkte jag prova att lägga löven i svarta säckar och gömma undan dem under ladan. Sen har man perfekt lövmull nästa år. 


På brinken ner mot bastustugan står den där kopparbaljan som jag bytte ut när jag satte igång fontänen i helgen. Det har frusit sönder en decimeterlång horisontell reva nertill på ena sidan, så nu tänker jag att jag ska plantera något i den istället. Ett prydnadsträd, kanske? Gärna ett som är flerstammigt och fyller ut lite. Jag får googla lite och se vad som kan tänkas funka. Fast då får jag nog borra ännu fler hål i botten. 


Vintern och den långa vårvintern har gått hårt åt murgrönan, både på marken och klättrande sådan. Flera av bladen har fått frostskador, vissnat och fallit av. Som på äppelträdets stam till exempel. Där är det helt kalt nertill och en bra bit upp, medan rankorna fortfarande är frodiga och fina upptill. Jag avvaktar lite och ser vad som händer, men annars får jag nog helt enkelt klippa ner den helt och låta den börja om. 


En glädjande nyhet är att tulpanerna jag satte i den stora zinkbaljan i växthuset växer så det knakar. Det här är ju tänkt att bli min portabla Keukenhof-rabatt med en kombination av 'Copper Image' och 'La Belle Epoque'. Den ena sorten ser ut att växa lite snabbare än den andra (jag vet inte vilken som är vilken), så det återstår att se om de kommer blomma samtidigt. Jag håller tummarna. Till helgen ska jag nog iallafall ställa ut den utomhus, för nu får det vara nog med vinter.


För övrigt firar maken och jag 10-årig bröllopsdag idag. Vi sitter som bäst och grunnar på om det är en tillfällighet att det kallas TENnbröllop, hihi! 

6 kommentarer:

  1. Herlig når man kan begynne å ordne i hagen igjen. GRATULERER med bryllupsdag! Hilsen Hjørdis i Bergen (som også har bryllupsdag i april).

    SvaraRadera
  2. Grattis på Bröllopsdagen !!
    Och till magiska tulpaner !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! 💚
      Ja, jag hoppas tulpanerna blir lika magiska som jag föreställer mig dem.

      Radera
  3. Gratulerar på bröllopsdagen! Hoppas ni får en fin dag. Kram Tummelisa

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!