fredag 30 juni 2023

Fredag i trädgården

Första gången jag vaknade imorse smattrade ett lätt sommarregn på fönsterrutorna. Andra gången jag vaknade var när maken steg upp för att köra till bilbesiktningen. Tredje gången var jag kaffesugen, så då gjorde jag äntligen slag i saken och steg upp. Tänk så många sådana morgnar jag har framför mig nu. Framåt halv 11-snåret drog jag på mig gummistövlar och klafsade ut i trädgården. (När hade man ens gummistövlar senast?) Jag rensade upp lite bakom växthuset och planterade mina reafyndade ormbunkar på hörnet mot plattsättningen. De kommer att bli rejält höga på sikt, men vis av erfarenhet vet jag att det brukar ta några år, så jag satte dem ändå ganska tätt. En härlig ljusgrön färgklick mot allt det andra gröna. 


Sen klippte jag av vipporna på plymspirean, för de hade vissnat och blivit bruna och fula. Eftersom det har varit svalare och inte så soligt idag, så tänkte jag först frisera buxbomskloten också, men sen blev det ändå inte av. Det får jag ta en annan dag. På den kluvna stenhällen, som sticker upp i den här rabatten, ligger ett solur i gjutjärn, som vi köpte på loppis för många år sedan. Jag skulle nog inte säga att det fungerar så bra, men det är fint. 


I rabatten ligger det också en rejäl slaggsten från Västmanland. Slaggsten (eller bergslagssten som den också kallas) är en restprodukt från järnframställningen i trakten. Det var min barndoms stora sommarlovsnöje att leta sådana, varje gång jag besökte mina far- och morföräldrar i Fagersta. Just det här exemplaret har jag dock inte plockat själv, utan det kommer från min farmor och farfars hus. Var mina egna gamla stenar tog vägen minns jag faktiskt inte riktigt. 


Efter lunch tog jag fram den långskaftade sekatören och gick loss på hasselbusken bredvid rosportalen. Där sticker grenarna alltid iväg och blir jättelånga, så jag brukar behöva klippa in dem ganska hårt för att hålla den rundande täta formen intakt. 


Sen snyggade jag till lite runt rosorna framför kastanjestaketet. De planterades förra året, så jag har faktiskt varit lite extra rädd om dem och stödvattnat dem då och då under den värsta torkan. Det är en 'Olivia Rose', en 'Princess Alexandra of Kent' och en stackars liten 'Climbing Iceberg', som har flyttats lite för många gånger. Här verkar den dock ta sig, till skillnad från på de andra ställena i trädgården som den har stått på tidigare. Jag skar kanten mot gräset och passade på att slänga på lite barkmull, nu när jorden var hyfsat fuktig. Det har blivit sommarens bästa quick fix för min sommartorra trädgård. 


På var sida av grinden in till köksträdgården ställde jag stora terracottakrukor med krasse. Blommorna blir förhoppningsvis aprikosfärgade. Det ser jag fram emot, fast fröna kom i jord ganska sent, så det dröjer nog ett tag till innan det blir några blommor. 


Nu är jag nybastad och har just ätit en stor skål med jordgubbar och vispgrädde. Är det semester så är det. Fast tekniskt sett börjar ju inte min semester förrän på måndag. Lika tekniskt sett har jag alltså alla dagar kvar. Lovely! 

2 kommentarer:

  1. Så fint du har det. Inte ett endaste ogräs i rabatterna. Roligt med lite annat spännande i rabatterna också som stenar och solur. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bilder kan luras. Jag har ju bara fotat de nyrensade rabatterna. I verkligheten är det rejält med ogräs, både här och där. Kirskål... 😬

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!