söndag 4 juni 2023

Jordgubbsfrukost och rensning i slänten

Jag började min söndag med en kopp kaffe i sängen, följt av en skål med marknadsjordgubbar ute i trädgården. 60 kronor för en knapp liter är ju verkligen dunderdyrt, men smakar det så kostar det. Och smakade gjorde det. Helt ljuvligt. Jag är benägen att utse de svenska gubbarna till de mest och bäst smakade i hela världen. Ja, iallafall i jämförelse med de länder jag har varit i. Nederländerna följer på en hedersam andraplats, men ligger ändå inte i närheten. 

Sen drog jag på mig trädgårdskläderna och gled ut i terrängen. Upprensning i planteringen i slänten på norrsidan av bastustugan stod på schemat. Här har jag inte gjort ett endaste dugg sedan förra sommaren, så det fanns onekligen ett och annat att göra. Kratta upp löv, till exempel. Jag vet ju att det är bra att låta allt biologiskt material ligga kvar och förmultna, men det rör sig verkligen om ohemula mängder löv och det ser bara trist och skräpigt ut. 


Den lilla rönnen 'Noriko' (Sorbus matsumurana) tar sig så fint, och jag är så kär i den. Det stod ju i en trätunna i köksträdgården i flera år, innan det istället hamnade här sommaren 2020. Jag älskar det skira ljusgröna bladverket, särskilt när solljuset silar in mellan de större träden högre upp i slänten. Samma sommar planterade jag även liten stefanandra i en lång rad högre upp i slänten, med planen att den skulle krypa nedåt i backen och täcka stora delar av den tråkiga jordytan. "Utmärkt marktäckare på svåra platser" stod det på etiketten, fast det verkar de inte ha läst själva...


Nejlikroten 'Mai Tai' står i full blom. Efter tre år har plantorna jag satte tagit för sig rejält och bildar nu en stor tuva nere på hörnan mot grusgången. Jag kan sitta på bänken på norrsidan av bastustugan och titta på blommorna hur länge som helst. Det blir ju nästan inte ljuvligare än så här. 


Gargoylen Hilda sitter på sin sten uppe i slänten och har hållit mig sällskap under dagen. Ormbunkarna (träjon) har växt till sig i år och gömmer henne lite grann, men hon säger att hon tycker det är riktigt mysigt. Om hon försvinner helt, får hon nog ändå flytta till ett annat ställe. 


Vi tog ner en lönn tidigare under våren, och på den klättrade en kaprifol (precis som på askstammen i mitten av bilden här nedan), som sedan blev liggande kvar i ett virrvarr på marken. Jag "lånade" hit ett rostigt växtstöd, som rankorna förhoppningsvis kan klättra upp på. Bambun i framkant fick sig en rejäl frisering. Mest klippte jag bort en massa nakna bambukäppar, som stod och såg skräpiga ut. Det är för övrigt en lågväxande bambusort, som håller sig på mattan förhållandevis bra. 


Vintern och den kalla våren har gått hårt åt mycket i trädgården. Idag fick jag gräva upp mitt lilla eukalyptusvide 'Hakuro-Nishiki', som stod längst borta vid stentrappan upp mot köksträdgården. Det såg halvt döende ut redan förra sommaren och överlevde alltså inte vintern. Det är lite tomt på den här sidan nu, så jag får fundera ut något annat. Och som ni ser på bilden här nedanför finns det fortfarande gott om löv kvar att kratta upp. Jag har låtit krattan stå kvar, redo för en fortsättning en annan dag. 


Benen på den gamla bänken (som jag har fått ärva av min gamla bloggkompis Tamara) har kapsejsat under vintern. Den får stå ute året runt, eftersom vi använder den när vi bastar. Jag tror bestämt det är dags att investera i en ny bänk. Kanske blir det Brafabs gammeldags trädgårdssoffa i obehandlat trä, som nästan är en kopia av den modell vi har nu. Jag kan i så fall tänka mig att måla den med linoljefärg i någon vacker röd nyans, för det passar verkligen med en rejäl färgklick mot den vita väggen och allt det gröna i omgivningen. Jag har googlat lite och ser att den eventuellt finns på lager på en lokal möbelaffär, så jag svänger kanske förbi där imorgon och kollar. 


Ikväll har jag för övrigt vattnat rosorna jag planterade förra sommaren. Jag tänker att de behöver lite extra stöd nu i torkan, eftersom deras rötter förmodligen inte går så långt ner i marken än. Det är så torrt i backen att jorden inte tar upp vattnet. Jag fick arbeta ner vattnet med en kultivator, när jag stod där med vattenkannan. Vad ska det bli av detta? Det börjar bli dags att dansa regndansen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!