tisdag 13 juni 2023

Sommarens första luktärter

Ikväll skördade jag årets första luktärtsbukett. Förvisso ingen jättestor sådan, men iallafall. Blommorna är violetta från ljust till mörkt och doftar bedövande gott. Plantorna köpte jag av floristfröken F, när hon hade växtmarknad hemma på gården tidigare i vår. Växtkraftigare plantor har jag nog aldrig haft tidigare. Jag ska aldrig mer så egna. Kan man lägga in en beställning på plantor till nästa år redan nu?


Jag har byggt enkla klättertorn av bambustavar och hampasnöre och fördelat plantorna på tre olika ställen: Två i pallkragar i köksträdgården och en i kruka på uteplatsen. Det växer på lika bra på alla ställen. Jag tänker att det soliga vädret gör sitt till. Om det är något som luktärter gillar, så är det ju full sol. Jag får tillstå att jag faktiskt har varit duktig på att vattna dem också, ibland dessutom med en skvätt blomsternäring i vattnet. Guldvatten lär ju också vara rena rama dunderkuren för luktärter, så jag får väl ställa fram en hink och se om jag kan övertala någon att bidra. (Sätter jag mig själv på hinken, kommer jag väl aldrig upp igen...)


Topparna på bambustavarna hålls ihop av gröna koner i keramik, som jag fyndade för 10 kronor styck på en utförsäljning för flera år sedan. Jag tror jag köpte på mig ett tiotal, och de dyker upp som toppdekoration lite här och där i trädgården. När jag ser att det säljs liknande spaljétoppar på Zetas handelsträdgård för 249-299 kronor styck, så känner man sig ju lite extra nöjd med sin 10-kronorsvariant. Fast mina är nog inte lika extravaganta. 

 
Finessen med luktärter är att det blir fler och fler blommor desto mer man klipper. Om jag sköter mina kort rätt, så kanske jag kan få buketter hela sommaren lång. 

2 kommentarer:

  1. Vad härligt med första buketten!!!! Jag ser framemot när mina ska blomma,

    SvaraRadera
  2. Du har en sån fantastisk trädgård!

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!