onsdag 20 september 2023

Dahlior vid pumpen

Dinner-plate-dahlior i buketter är ju ofta svårt att få till på ett bra sätt, men som solitär i kruka är de baske mig något av det maffigaste ögat kan skåda. I år har jag samlat ett helt gäng i korgar vid gårdspumpen, och nu blommar de allihop samtidigt. Från vänster till höger: 'Café au Lait Royal', vanlig 'Café au Lait', 'Café au Lait Supreme' och 'Otto's Thrill'. Ett trevligt gäng, får jag säga. 

'Café au Lait' är ju en gammal klassiker numera. Alla med minsta trädgårdsintresse har nog haft en sådan någon gång vid det här laget. Och nog är den lite kaffe-med-mjölkfärgad, iallafall där längst in i mitten. 

Idag har det ju odlats fram flera andra varianter av den här poppisblomman, och två av "kusinerna" har alltså hamnat hemma hos mig den här säsongen. Den rosa med tilläggsnamnet 'Royal' är förvisso fin, men blir totalt utkonkurrerad av den betydligt maffigare 'Otto's Thrill'. Det känns nästan lite taskigt att ställa dem på jämförbart avstånd. Däremot får jag säga att 'Supreme' är en desto trevligare bekantskap. Även om det kanske inte riktigt framgår av bilderna, upplever jag den som vitare än den vanliga 'Café au Lait', och på mitt exemplar blir blommorna större. 

Igår kväll blåste det plötsligt upp till rejäl storm, och när jag kom ut imorse hade alla dahliakorgar blåst omkull. Någon av stjälkarna har gått av, men i stort ser det ändå ut som om blommorna har klarat sig hyfsat bra. Jag håller tummarna för att nattfrosten fortsätter att hålla sig borta från Skåne, så att man får njuta av härligheten ett bra tag till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!