måndag 18 september 2023

Piff och Puff-rosen

Nu remonterar rosen 'Chippendale' i rabatten på framsidan. Busken ska förhoppningsvis åtminstone bli 60 centimeter hög på sikt (kanske till och med en meter med lite tur), men just nu är den inte mer än en tvärhand hög. En aning krångligt att njuta av den goda doften med andra ord, men den laxrosa färgen går iallafall inte av för hackor. Den är verkligen vavawoom när man kliver ur bilen på uppfarten. 

Tydligen har rosen olika namn i olika länder. I Storbritannien heter den 'Duchess of Cornwall' till Camilla Parker Bowles ära, medan fransmännen kallar den 'Music Hall'. I Tyskland, som är det land där rosen togs fram 2005, heter den 'Chippendale' efter den brittiska möbelstilen från senare halvan av 1700-talet. Inte efter de lättklädda dansanta herrarna alltså, hihi! Själv börjar jag alltid gnola på ledmotivet till en gammal Disney Channel-serie från slutet av 80-talet: "Chip and Dale - Rescue Rangers". Piff och Puff på svenska, alltså. Nog vore det väl roligare om rosen var döpt efter dem?

2 kommentarer:

  1. Hmmm... undrar om det inte är efter de lättklädda dansanta herrarna? Färgen matchar ju hudfärg bättre än bruna möbler eller Piff och Puff ;-)

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!