onsdag 29 november 2023

Hur blir staken i år?

Än har jag inte bestämt mig för hur årets adventsstake ska se ut. Inte för att jag brukar gå och grunna på det så himla långt i förväg, men nu börjar det ju närma sig deadline. Ofta hittar jag på något helt nytt, men ibland är jag lat och kör på samma variant som jag har haft tidigare. Förra året blev det en låg kruka från Affaris stora outlet i Osby. Det var fint, men det blev kanske lite trångt mellan ljusen. 


Ljushållarna i smide är väldigt smidiga. (Pun intended, hihi!) Man kan sticka ner dem i oasis, som man sen täcker med mossa. På det sättet kan man nästan använda vilket kärl som helst som adventsstake. I någon juldukning har jag även slagit ner dem med hammare i en vedklabbe, som sen fick agera ljusstake på bordet. 


Förrförra året körde jag på samma ljushållare med oasis och mossa, fast i en gammal ostform. Kanske är det trots allt trevligare att placera ljusen i rad, så att de får brinna ner så där klassiskt tripp-trapp-trull.


En liknande variant var att använda en gammal tegelform. Det året dekorerade jag med torkad jungfrun-i-det-gröna. De små kapslarna var så skira och fina på nära håll, men det var kanske inte lika fint på avstånd. 


Ett annat år tryckte jag ner ljushållarna i en halmkrans, som jag hade lindat med mossa. Den fick vila på en sådan där järnring med ben som man brukar ha krukor på i trädgården. Det var en ganska smulig lösning, för mossan drösslade ner på duken vartefter den torkade. Den varianten gör jag nog inte om fler gånger. 


Vissa år har jag kört på blockljus av olika slag. Det är egentligen mer praktiskt än vanliga stearinljus, om man vill ha dem tända lite längre varje dag. Ibland har jag satt blockljusen i rad på en bricka, ibland en och en i små krukor, fast det där sistnämnda är inte så smidigt när man ska flytta dem. 


I lådan med julpynt har jag en liten påse med siffror i olika färger och utföranden, som man kan fästa på ljusen. Finast är nog dessa i svart emalj, men de funkar ju inte så bra på vanliga ljus. 


Ett annat år gjorde jag det extremt lätt för mig och tryckte ner ljusen i en 15-kronorsljusstake från loppis. Ingen mossa och inga dekorationer, men faktiskt ganska fint ändå. 


En favorit som jag återkommer till mellan varven är betonggrisen, som jag inte riktigt minns var den kommer ifrån. Tung som attan är den iallafall, och en snabb och enkel lösning. Kanske blir det den som får komma fram i år. Bilden här nedan är nog tagen senare under julhelgen, när jag hade hunnit byta ljusen. Jag brukar nämligen "städa bort" adventsstaken så fort fjärde advent har passerat. Fast i år är det ju fjärde advent på självaste julafton. Man känner sig nästan lite snuvad på en adventssöndag...


Vi får väl se vad jag kommer fram till i år. Jag inser dock att jag nog inte kommer orka greja så mycket förrän till helgen, men då ska jag å andra sidan greja desto mer. Hurra, vad mysigt det ska bli!

2 kommentarer:

  1. Vos différents bougeoirs pour l'Avent sont une source d'inspiration 😉. Ils sont tous très sympas !

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!