söndag 17 december 2023

Tredje advent

Tredje advent har varit en dag då dagsljuset verkligen har lyst med sin frånvaro. Det känns nästan som om någon har släckt lampan. Dessutom är det blåsigt och blött. En dag som gjord för att vara inomhus och stöka, helt enkelt. 


Jag tog ner jullådorna från vinden och valde ut vilket julpynt som ska få stå framme i år. Lådorna är proppfulla, så man får välja med omsorg. De tyska terracottatomtarna är ett måste. Inga tomtar, ingen jul. Fyra av dem var min mormors och en kommer från min farmor. De gör sig allra bäst i grupp, så jag låter dem alltid stå på rad uppe på det vita vitrinskåpet i gröna rummet. Lite som ett Christmas boy band. Gruppen består av två par tvillingar, men det gör ingenting. De är ändå lite annorlunda i uttryck och färgsättning, och för mig är deras historia det viktiga. 


Lisa Larson-tomten är en annan favorit. Det är inte något arvegods, utan ett Marketplace-fynd från coronajulen 2020. Jag tänder den så gott som varje gång vi sitter i röda rummet, vilket vi gör ofta. (Vi har nämligen ovanan att äta så gott som alla måltider där.) Jag gillar att den håller både ett värmeljus och ett julgransljus, och så ser han ju så snäll ut. 


I tallrikshyllan i gröna rummet står ytterligare två tomtefavoriter. Dem köpte jag på Hantverksmässan i Båstad för många år sedan, men jag har tyvärr tappat namnet på keramikern. Jag tycker att de är så fina i färgskalan. Det ser nästan ut som om de har gråa fårskinnspälsar på sig. 


Tändsticksfåren (eller Putzlamm, som de också kallas) har stått i vitrinskåpet hela året. Ibland packar jag ner dem, och ibland inte. Jag har faktiskt inte budat hem något nytt får från Tradera i år, och jag tror inte jag gjorde det förra året heller. Det räcker med det lilla gänget jag har, och så blir de alltid så ruskigt dyra nuförtiden.


Den bästa boten mörka dagar är att sitta och kura vid julgranen. Det bästa är att man ser den från sängen, så på morgonen kan jag ligga där och titta på den. Det är makens jobb att gå upp och tända den.


Det är egentligen julmarknad på folkhögskolan i grannbyn idag, men jag hoppar över det och stannar hemma och kurar istället. Snart är det dessutom dags för söndagsbastun. Fyra dagar till med högt tempo på jobbet, men sen har jag semester fram till den fjärde januari. Så sköööönt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!