tisdag 30 januari 2024

"Ett litet liv"

Jag är ju inte direkt först på bollen, men nu har även jag läst "Ett litet liv" av den amerikanska författaren Hanya Yanagihara. Den här romanen har varit rejält omtalad och hajpad sedan den kom ut 2015, och nu när jag har läst den förstår jag varför. Det var länge sedan jag blev så totalt uppslukad av en bok, fast jag måste erkänna att det inte alltid har varit en angenäm läsupplevelse. Emellanåt har det varit riktigt jobbigt att läsa faktiskt, och det beror varken på att boken är 732 sidor lång eller att den är långtråkig, utan att handlingen stundtals är som en käftsmäll. En känslomässig berg-och-dal-bana. En historia man inte kan ta ledigt från mentalt. 

Boken handlar om de fyra vännerna Jude, Willem, Malcolm och JB, som träffas på college och vars vänskap sedan löper genom boken under flera decennier. Som vuxna har de alla framgångsrika karriärer i New York och är egentligen väldigt olika varandra, men ändå är de varandras valda familj. En bit in i boken förstår man att Jude är huvudkaraktären som allt och alla kretsar kring, och trots att han själv gör allt för att hålla sin bakgrund hemlig både för sina vänner och för läsaren, anar man tidigt att allt inte står rätt till. 

Författaren berättar inte saker i kronologisk ordning, utan hoppar framåt och bakåt i tid under mer än fyra decennier. Hon återkommer till olika sekvenser som man fått bitar av tidigare, och som läsare får man hålla sig på tå för att lägga ihop historien bit för bit. Det finns en poäng med att boken är så lång som den är, för karaktärerna hinner verkligen bli människor av kött och blod. Jag är en av personerna i deras nära omgivning och får uppleva vad de upplever på nära håll. På gott och ont. De tvåhundra sista sidorna grät jag mer eller mindre konstant, och efter 732 sidor sörjer jag på riktigt att vi inte ska träffas mer, samtidigt som jag känner stor lättnad över att vår tid tillsammans äntligen har kommit till vägs ände. En märklig känsla. 


Jag vill inte avslöja för mycket av bokens handling, men vill man veta mer kan man bara googla. På ett sätt kan det rentav vara bra att veta lite grann om vad man ger sig in på. Det här är inte en bok för alla, och har man det minsta anlag för självskadebeteende ska man inte läsa den alls. Berättelsen är verkligen tung att bära, och man bär den med sig vare sig man vill eller inte. Jag har haft turen att ha en arbetskollega som har läst boken samtidigt, och vi har båda varit i stort behov av gemensam debriefing varje morgon på jobbet. Samtidigt är vi rörande överens om att det här är en läsupplevelse ingen av oss vill ha ogjord. Jag kommer bära den med mig länge.  

4 kommentarer:

  1. Tack för tipset och varningen !
    Skall nog googla lite på den innan jag sätter tänderna i den (eller innan jag köper den). Härligt att ha någon att debriefa med varje morgon. Låter som en riktigt tung bok. Har Tatueraren i Auschwitz som jag läser små stycken ur för den är så svårsmält. Och samtidigt så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag inte läst. Tack för tips, ska kolla upp den. 👍🏻

      Radera
  2. Den lånade jag för några år sen, efter att ha läst hur andra har blivit tagen av den. Tyvärr kom jag aldrig riktigt in i den, så jag gav upp, nu minns jag inte hur många sidor jag gav den... Hm, men som du beskriver den blev jag återigen sugen på ett försök. Låter ju verkligen som en bok jag skulle fastna för!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tog 150 sidor för mig att komma in i den på riktigt, men sen kunde jag inte släppa den. Svårt att säga om jag tyckte boken var "bra", för den var otroligt jobbig på så många plan. Men en bok som trollbinder en på det sättet måste ju ändå betraktas som välskriven iallafall.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!