måndag 15 april 2024

Gullvivor, forsythia och dansk TV

För ett par år sedan grävde jag upp två självsådda gullvivor från gruset på uppfarten och stoppade ner dem i rundeln framför köksträdgården. Sedan dess kommer de upp varje vår, och de tillhör verkligen mina absoluta vårfavoriter. Sedan någon vecka blommar de små liven, och nu går jag en omväg till bilen och hälsar på dem varje morgon. Gult i trädgården blir mer och mer tilltalande, får jag säga. Är det ett ålderstecken att man tycker det? Eller så har jag bara kommit till insikt. 

Gult är det också nere i buskaget snett framför bastustugan, där forsythian blommar för fullt. Den är säkert urgammal, för grenarna är helt muterade och lever sitt eget liv. Jag feg-klipper lite då och då, men den skulle nog må bra av att föryngras helt och hållet. Men vem skulle inte det, hihi! Å andra sidan gillar jag när det blir lite vildvuxet här och där i trädgården. Det bidrar ändå med lite naturkänsla och fungerar faktiskt som en härlig konstrast till de delar som är mer tuktade och tillrättalagda.


Kirskålen på bilden här ovanför ska jag ändå ge en omgång vad det lider, för om den får hållas äter den som bekant upp allt annat man har planterat. Håller man den bara stången tills de andra perennerna börjar komma upp, så brukar det klara sig ganska bra resten av säsongen. Sen erkänner jag rakt av att kirskålen får härja fritt på andra delar av tomten. Den är iallafall grön och fin, och man får tillstå att den fungerar utmärkt som marktäckare på ställen som annars mest är fula. Om inte annat får jag väl "skörda" den och tjäna mig en hacka. 600 kronor kilot kostade den visst för några år sen. Fast det krävs ju väldigt mycket kirskål för att få ihop ett helt kilo...


Ikväll tittar maken och jag på tredje avsnittet av den danska thrillerserien "Oxen" på TV4 Play. Den är kanske inte så realistisk, men väldigt spännande. Danskarna är onekligen bra på att göra TV.

2 kommentarer:

  1. Gullvivan är gullig,den självsår sig snällt i min vildvuxna gräsmatta.
    Kirskål som du säger är frodigt grön o blommorna är superfina i buketter! Leve det vilda! Jejja

    SvaraRadera
  2. Jag gillar gult i trädgården kanske för att det är mest på våren det gula syns. Kirskål har jag mängder av gillas inte av mig men visst blommorna är fina i buketter.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!