lördag 27 april 2024

Rabattstädning och solcellsfontän

Vädret var över förväntan idag med sol och tvåsiffrig temperatur, så jag klämde in några trädgårdstimmar efter lunch. Min vårröjning är långt ifrån klar, så det finns fortfarande mängder av saker att ta sig an, men jag låter mig inte stressas över det utan tar ett avgränsat projekt i taget. Idag fortsatte jag rensa upp i boomerang-rabatten (den ser ut lite grann som en boomerang i formen) vid uteplatsen, som jag påbörjade redan i söndags. Jag klippte ner fjolårets vissna perenner och grävde upp en och annan kirskål. När jag var klar slängde jag på några säckar kogödsel som jordförbättring. Nu ser det riktigt prydligt ut, om än en smula tomt än så länge. Jag satte inga nya tulpanlökar här i höstas, men får glädjas åt att några av de gamla kommer upp även i år. 'Apricot foxx' vill jag minnas att det är. 


Både vattnet och solcellsfontänen blev kvar i kopparbaljan hela vintern. Det var is på vattenytan så sent som i förrgår morse, men den där pumpen är seglivad och överlever tydligen det mesta. (Peppar peppar ta i trä.) Den har hela åtta år på nacken, och med tanke på att den bara kostade mig 249 kronor, så får jag säga att jag är imponerad. Den kommer med olika munstycken, men jag använder nästan alltid samma: En variant med flera små hål, som får vattnet att spruta som en liten minifontän. Det plaskande ljudet är ljuvligt, i synnerhet som bakgrundsljud när man sitter vid bordet på uteplatsen. 


Klätterrosen 'Ghislaine de Féligonde' i det röda rostornet har tagit stryk i vinter, så den fick jag tyvärr klippa ner nästan helt. Fast det kommer mängder av nya skott nertill, så jag håller tummarna för att den tar sig. Den har dock bara två år på nacken, och klätterrosor ska man ju egentligen inte beskära så mycket alls de första åren, så vi får väl se hur det går. 


Runt foten på vårt sneda päronträd blommar ormögat för fullt. Det är verkligen en vårfavorit, får jag säga. Bladen är riktigt fina som marktäckare även efter blomning, men tyvärr brukar de inte hålla sig fina hela sommaren igenom, om man inte vattnar. Och det gör man inte. 


Imorgon ska det bli 17 grader, och sådana temperaturer får man ju säga att man har gått och längtat sig smått galen efter. Då ska jag vara ute i trädgården hela dagen lång. Jag längtar redan. 

2 kommentarer:

  1. Jag gillar också ormöga, både som vårblomma och marktäckare. Kände inte till den alls innan vi flyttade till vårt hus, men här finns den lite överallt nu. 🙂

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!