torsdag 4 april 2024

Shogun och jag

Maken och jag tittar på nyinspelningen av "Shogun", som går på  Disney+. Serien handlar om den engelska lotsen John Blackthorne, som blir strandsatt i Japan med sitt fartyg i slutet av 1500-talet och dras in i maktkampen om vem som ska få titeln shogun - högste militära befälhavare. Både jag och maken minns originalserien från 1980, för det var verkligen en av vår barndoms största TV-serier. Och själv har jag ett annat kul minne: Ett signerat foto från Richard Chamberlain, som spelade huvudrollen som John Blackthorne. Ännu mer känd är han som fader Ralph i TV-serien "Törnfåglarna", som kom några år senare. Jag och en klasskompis läste i tidningen OKEJ att han brukade svara på alla brev han fick, så vi provade och fick mycket riktigt svar. 


Ett annat fint minne är hunden i min aupair-familj i USA, som hette Shogun. Han var en gul labrador, som familjen hade skaffat när de bodde i Japan under några år på 80-talet. Shogun blev min bästis under det där året, och jag pratade svenska med honom under hela året. Efter att jag hade åkt hem hade familjen en middagsbjudning, där en av gästerna var en svensk kvinna. Hunden Shogun hade blivit galen av lycka, när hon pratade med honom på svenska, och familjen förundrades över sin språkbegåvade hund.  

Idag är Richard Chamberlain 90 år, den svenska aupairen är snart 53 och hunden Shogun en änglahund sedan flera decennier tillbaka. Ikväll tittar maken och jag på avsnitt nummer sju. Sayonara!

4 kommentarer:

  1. Vilka minnen du väcker upp.
    Jag minns Dr Kildare från min tidiga barndom, men Father Ralph de Bricassart i Törnfåglarna är ju den som satt sig i mitt minne. Då satt man klistrad vid TVn.
    Han var nog den snyggaste mannen på TV på den tiden.
    Undrar hur många kvinnor i Hollywood som inte lyckades där, men dom kanske visste att han spelade i sin egen liga.
    Tänk att han är 90 år nu.
    Ja tiden går.
    Hunden som förstod svenska är ju roligt att läsa.
    Djur är duktiga o förstår mer än människorna tror.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till och med vi som bara var i början av tonåren tyckte att Father Ralph var tjusig. 😊

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!