onsdag 3 april 2024

Tre nya dahlior

Dagens trista väderomslag hoppar vi raskt över och riktar istället uppmärksamheten mot något trevligare. Mina tre nya dahliaknölar, till exempel. Två sorter införskaffades redan under Vår Trädgård-mässan i Malmö i början av mars, och ytterligare en sort slank ner i kundkorgen av bara farten under besöket på Oppmanna plantskola i påskhelgen. Låt oss ta en titt på vad det blev. Några bilder har jag ju inte än, så det får bli lånebilder idag. 

Först ut är 'Penhill Watermelon', som jag har jag haft på min önskelista ett par år i rad. Det är en så kallad dinnerplate dahlia, som är en engelsk liknelse för att beskriva att blommorna blir jättestora. Färgen blir laxrosa/korall/aprikosgul, och den där färgskalan gillar jag ju, som bekant. 

Nummer två är ett spontanköp som heter 'Karma Lagoon'. Det är en starkt ceriserosa dekorativdahlia, som nästan ser ut som en pion, tycker jag. Den kan nog fungera bra i buketter, för storleken på blommorna är lite mer hanterbar. 


Nummer tre heter 'Fairway Spur', och den var också mer eller mindre ett spontanköp. Blomman på den här sorten lär vara en av de allra största (över 20 cm i diameter). Kronbladen är lite vridna, vilket gör att den ser lite "rufsigare" ut än många andra dinnerplate-dahlior. Även här är färgen lite korallaktig. 


Jag petade ner alla tre i jord i plastpåsar i måndags, så nu får vi hoppas att de tar sig. Det där med att förodla i plastpåsar är otroligt platsbesparande, så till att börja med får de stå ute på glasverandan. Till helgen ska jag nog ta mig en titt i de övervintrade dahliahinkarna i källaren och se hur knölarna mår där. Har jag tur mår de fint och kan omplanteras i lite ny jord. Har jag otur har de ruttnat, men då får jag väl införskaffa lite fler nya. Det är ju faktiskt inte så tråkigt det heller. 

1 kommentar:

  1. Vilka skönheter. Jag läste just om det att plantera i plastpåsar. Smart. Kram Pia

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!