onsdag 10 april 2024

Spontan växtshopping

Efter ett jobbmöte i Hässleholm under eftermiddagen styrde skåpbilen liksom av sig själv mot Blomsterlandet. Det var bara att spänna fast sig och åka med. Och inte var jag direkt nödbedd, för spontana och planlösa shoppingrundor på plantskolan är ju det bästa jag vet. Redan på parkeringen kom jag på att jag skulle titta om de hade gyllenlack, och det hade de. Det är en av de mest tacksamma blommorna jag vet att ha i utekrukor, för den blommar tåligt från mars till långt in på hösten. En tät och fin saxifraga med röda blommor och en stor rosmarinplanta till kryddlandet blev det också. Allt får bo i växthuset så länge, för det blåser så förfärligt idag. 

Nu när tête-à-tête-påskliljorna har blommat över i mitt gröna antika krus, så får en liten orkidé i svagt gult och rosa bli en värdig ersättare. Jag är totalt okunnig när det gäller orkidéer och brukar inte ha tålamod att behålla dem när de har blommat över, fast å andra sidan blommar de ganska länge, så det brukar bli gott om tid att njuta ändå. Ett mindre exemplar för 79 kronor kändes ändå som ett rimligt hål i plånboken. Lite som att köpa tulpaner. 


Blommorna är verkligen utomjordiskt vackra. Hur lyckas naturen åstadkomma något sådant här? Man blir snudd på religiös. 


Den ljuvliga vårvärmen har tyvärr försvunnit helt från "Glesbygd", men jag håller tummarna för att det bara är en tillfällig svacka. Tur i oturen ändå att man inte har lagt undan sin flanellpyjamas än...

6 kommentarer:

  1. Hej, ett tips för orkidén. Ta bort all "jord" och sätt plantan i en glasburk (typ syltburk) med vatten. Har provat detta och orkidén blommade hur länge som helst. Bytte vattnet då det såg sunkigt ut. Hälsningar Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som ett bra tips. Det får jag prova. Men måste burken vara synlig i fritt dagsljus? Eller kan man gömma den i en kruka?

      Radera
    2. Har själv haft burken i fönstret i dagsljus.

      Radera
  2. Glöm bort att vattna orkidén är också bra tips. Gula blad = för mycket vatten. Torra blad = dags att vattna. Det är en växt som gillar att bli plågad. De blommar en gång om året om man plågar dem rätt. Så övrig tid kan du peta ner en falsk orkidé blomma vid bladen så slipper du gömma den bakom gardinen. Lycka till! Det är en vacker blomma du fått tag i!

    SvaraRadera
  3. Om den gillar att bli plågad, har den kommit till rätt ställe, hihi! 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fniss. De växter som vill överleva hos mig måste förstå att de får vatten på söndagarna. De får olika mängd vatten beroende på hur torra de är men de får inte vatten oftare bara för att vill vara kinkiga. Vissa växter väljer att inte bo hos mig. Det är ok. No hard feelings :-) Min orkidé hade oftare gula blad än uttorkade blad.

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!