söndag 7 april 2024

Växthusstädning i ljuvligt väder

What a lovely day! Årets varmaste dag hittills, och årets första dag med trädgårdsarbete i T-shirt. Jag tömde hela växthuset på förmiddagen, och det tog sin lilla stund, eftersom det var proppfullt av vinterförvarade krukor och fjolårets intorkade tomatplantor. Jag stängde som bekant dörren till växthuset i oktober och har i princip inte öppnat den förrän nu. Efter en stadig brunsch med ägg och bacon var det sedan dag att dra ut vattenslangen och skura av glas och profiler både invändigt och utvändigt med såpvatten och en skvätt T-röd. Nu är det skinande rent. 

Som belöning unnade jag mig att ställa iordning lite fint efteråt. Det kan ju vara kul att det ser lite trevligt ut i den här mellanperioden fram tills att det flyttar in en massa växter här. Jag är ju inte direkt någon storodlare, men några tomatplantor och en och annan chili i kruka brukar det ändå bli. Och så brukar jag sätta ut dahliorna här på tillväxt, innan det känns säkert att plantera ut dem i maj. 


Tidigare har jag haft växthuset som potting shed och trädgårdsförråd, men i sommar är planen att skaffa en separat liten trädgårdsbod för redskap och allt annat man vill ha tillgång till. Jag valde därför att ta bort den lilla hyllan som brukar stå på bordet. Nu kan jag ha hela bordsytan som arbetsbänk, och det blev lite luftigare i växthuset. Hyllan får bo någon annanstans. 


Det kom faktiskt tre regnstänk medan jag höll på och greja, så jag tog in den lilla gröna trädgårdsstolen. Det finns ingen mysigare plats att vara på när det regnar än inne i växthuset. Nu blev det väldigt kortvarigt, men det var skönt med en liten paus i fejandet. Jag passade på att fylla den turkosblå damejeannen med vatten medan jag satt där. Inte för att det bidrar med någon större luftfuktighet när det blir varmt här inne, men kanske lite grann iallafall. Riktigt varma dagar duschar jag med slangen direkt på gruset. 


När jag ändå hade såpa och skurborste ute, så passade jag på att skura av ett gäng alggröna terracottakrukor, fast bilden här nedan tog jag visst före. De här stora krukorna får flytta in i växthuset igen sen, när det är dags att plantera tomatplantor. Då ställer jag dem direkt i gruset mot fönstren på den högra kortsidan. 


Jag har inte gjort så mycket i pallkragarna än, eftersom jag måste börja med att byta ut en del av dem. Idag grävde jag iallafall upp två övervintrade hostor av sorten 'Guacamole', som jag köpte på höstrean, och planterade om dem i en zinkbalja. För en gångs skull hade jag varit klok och stuckit ner växtlapparna i pallkragen, för annars hade jag nog inte ens kommit ihåg att jag hade dem, hihi! 


Den lilla gröna fågelholken hade jag tänkt sätta upp i ett träd redan förra våren, men då blev det inte av, och nu börjar det nog bli lite sent för småfåglarna. Nåja, jag sätter upp den ändå, bara för att den är fin. Och om fåglarna vill, kan de ju använda den nästa vår. 


Senare på eftermiddagen blev jag hembjuden till en trevlig dam i grannbyn, som bjöd på fika och donerade mängder av dahliaknölar och två fina små körsbärstomatplantor. Se där, nu börjar växtligheten redan flytta in. Tack snälla K! 


Det har varit en ljuvlig trädgårdshelg på Solhäll. Som jag har längtat efter det här. Och nu längtar jag redan efter nästa helg, så att jag får fortsätta dra i mina projekt. Kanske kan det bli något småpyssel någon kväll i veckan också, om vädret fortsätter att vara skönt. Om inte annat ska jag försöka få ner de där dahliaknölarna i krukor. Skönt att växthuset är städat, så att knölarna kan få bo där under april. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!