lördag 18 maj 2024

Städat på uteplatsen

Idag har jag hängt i trädgården mer eller mindre hela dagen. Tanken var att jag skulle ta det lugnt, men jag kunde naturligtvis inte låta bli att greja med både det ena och det andra. Ett av projekten blev att sopa upp på uteplatsen och rensa ogräs mellan stenarna. Mossa och lav bryr jag mig inte så mycket om, men det hade frösått sig både det ena och det andra i sättgruset, och det får man alltid ligga på alla fyra och pilla bort med en kniv. Det tog sin lilla tid, men det blev fint när det var klart. 


Jag skurade av bordet med linoljesåpa, och det trängde upp mängder av övervintrad smuts ur träet. Vi har en presenning över bordet på vintern, men det blir ganska muggigt ändå. Bänkarna fick sig också en omgång med skurborste och vattenslang. De har verkligen blivit solblekta och skulle behöva en omgång ny färg i sommar. Grönt, kanske? Fast det sa jag förra sommaren också, hihi!


Jag har inte pyntat så mycket här än, men jag flyttade iallafall upp två krukor från köksträdgården, en med rosmarin och en med den fina nemesian. Sen tog fram de stora korgarna ur ladan och satte dahliahinkarna i dem. Det är vanliga fula murarhinkar i plast, så korgarna är ett bra sätt att kamouflera dem. Dahliorna har inte kommit så långt än, men de drar säkert iväg vad det lider. 


Parasollet är både fläckigt (trots tvätt), fransigt och lite sönderrivet upptill där man skruvar fast knoppen. Kanske det är dags att investera i ett nytt. Desto trevligare är den japanska lönnen, som växer bakom uteplatsen. Den gillar läget där den står och har växt till sig riktigt fint både på höjden och bredden de senaste åren. Jag älskar det mörkröda bladverket som kontrast mot det gröna buskaget in mot grannen i söder. 


Gattet som bildas bakom uteplatsen upp mot gräsmattan längs gatan är en av mina favoritsiktlinjer i hela trädgården. Allra vackrast är det när kvällsolen silar in genom bladverket, som på bilden här nedanför. 


Jag älskar också den uppstammade snöbollsbusken, som bidrar till att göra det väldigt lummigt vid uteplatsen. 


Nu blommar den dessutom, och det är en av trädgårdshöjdpunkterna varje år. Tråkigt bara att underbart är så kort, men det är ju det bitterljuva med ganska mycket i trädgården. 


Imorgon ska det bli ännu varmare här i "Glesbygd", men enligt prognosen finns det också chans på lite regn. Inte mig emot, för det skulle verkligen behövas en rejäl vattning. Marken är väldigt torr och dammig, och det är dessutom rejält med pollen överallt. Lite mer trädgårdstid kan det nog ändå bli imorgon. Vi får väl se vad jag hittar på då. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!