söndag 19 maj 2024

Vid bastustugan

Det har varit ännu en alldeles ljuvlig dag i "Glesbygd", och likt igår har jag tillbringat merparten av den ute i trädgården. Här pågår ju fortfarande vårstädningen för fullt, och det finns mängder av saker kvar att göra. Idag har jag tagit mig an vår lilla courtyard innanför planket vid bastustugan. Jag plockade bort lite lösa grejer som stod och skräpade och krattade ihop mängder av höstlöv, som höst- och vinterstormarna har blåst in här. Löv på grus är ju inte det lättaste att hantera, men jag samlar ihop löven med en vanlig räfsa, och sen kör jag med lövblås för att få bort "smulorna" som blir kvar. Det fungerar fint.


Jag friserade den lilla hängsälgen i tunnan, som hade en del torra grenar. Förra sommaren höll den på att stryka med helt i torkan i maj-juni, men jag klippte ner den ganska rejält och sen hämtade den sig faktiskt, om än i betydligt kortare frisyr. Den vita blomman på den gamla vedlåren är en liten fuchia, som jag har haft inomhus fram till idag. Den bodde i en alldeles för liten kruka och behövde planteras om. Nu får den stå ute i sommar. Som vanligt orkade jag inte skura krukan. Jag låtsas att det gröna är patina, hihi!


Badtunnan har vi faktiskt inte fyllt för säsongen än. Den behöver svälla lite för att hålla vatten, så det hade egentligen varit bättre om det regnade ett par dagar. Man kan visserligen låta den svälla genom att fylla den, men om träet är för torrt rinner vattnet alltid ut på ett dygn. Det känns lite onödigt att slösa på vattnet, nu när hela maj har varit så torr. Vi får väl vänta en vecka och se. 


När jag var klar innanför planket räfsade jag vidare på baksidan av stugan. Idag var det extra skönt att kunna jobba i skugga mitt på dagen. Jag skulle behöva rensa upp lite längs den planterade kanten också, men det blev det inte tid till idag. 


Det stora trädet skräpar alltid ner massor under höst- och vinterstormarna. Det ligger alltid mängder av pinnar och grenar på marken så här års, och så alla löv på det. Här fick jag jobba ett bra tag, innan jag var klar. Som belöning ställde jag mitt vackra zinkbadkar på plats. Det har fått övervintra upp- och nervänt under en presenning ovanpå den gamla slaktarbänken, och det verkar ha fungerat bra. Ser ni min plåtekorre på bilden här nedanför?


Efter att fågelbadet hade fått vatten, intog den lilla gröna grodprinsen sin plats. 


Jag älskar den gröna lövsalen bakom stugan. Buskaget bakom är naturligt och mer eller mindre otuktat, och trädkronorna bildar ett grönt tak. Ibland på sommaren ligger jag i en badenbaden här och bara tittar upp i lövverket. När solen silar ner genom grenarna är stämningen nästan lite sakral.


Mycket sol och värme och mycket syre mår man onekligen bra av. Jag har nästan haft lite semesterkänsla i helgen, så det känns lite snopet att man ska gå till jobbet imorgon. Fast för kroppen blir det nog skönt att få vila lite, hihi!

2 kommentarer:

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!