onsdag 7 augusti 2024

Hortensior och stökiga ytor

Så är vi inne i den där perioden på sommaren då jag släpper taget om trädgården lite grann och låter den leva sitt eget liv. Och det gör den med den äran. Allt är härligt lummigt, lurvigt och rufsigt. Jag njuter så av hortensiorna, som blommar för fullt nu. Jag har dem lite varstans i trädgården, och maffigast av alla är den i rabatten vid uteplatsen, vars blommor är som stora fluffiga mjukglassar. Det är min äldsta hortensia, som först stod på ett annat ställe, men som fick flytta hit i samband med att vi behövde ordna fri lejd för grävskopan när vi byggde bastun. Jag har tyvärr tappat namnet på vad det är för sort.


Så sent som förra året fick jag tag i två superfina 'Annabelle'-exemplar till ett riktigt bra pris på Oppmanna plantskola, och de har växt till sig utmärkt på sidan av grusgången mellan bastustugan och baksidan på växthuset. Bakom dem skymtar en uppstammad 'Pinky Winky', vars blommor är lite mer modesta storleksmässigt, men fina på sitt sätt. 


Jag älskar när jag kommer runt hörnet på stugan och möts av hur den här delen av trädgården har blivit. Tänk att den inte fanns alls för fem år sedan. Det sköna med den här delen av trädgården är att jag inte har så mycket perenner, utan mest bambu, marktäckande rosor och buskar av olika slag. Som marktäckare använder jag även murgröna och benved, och de sköter sig mer eller mindre på egen hand. Jag ska fortsätta att göra det enkelt för mig, så mycket jag kan. 


Det finns en liten bit kvar av "moraset" att jobba vidare med, allra längst ner i den här delen av trädgården. Där la vi en presenning på marken redan förra året för att kväva så mycket som möjligt av ogräset som annars växer upp här, för det blir förhoppningsvis lite mer lättgrävt då när vi väl sätter igång. Jag har inte gett upp hoppet om att få det gjort redan i år, fast vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra här. Kanten närmast den grusade ytan har jag ju iallafall redan planterat upp hela vägen runt. Och ja, där till vänster växer det minsann en hortensia till. Det är en 'Pink Annabelle' som redan börjar bli lite överblommad. Jag borde nog klippa in den lite mer till nästa år, så att den blir lite tätare. Fast samtidigt gillar jag den "naturella" looken också. 


På den grusade ytan på baksidan av bastustugan ser det för övrigt alltid ut som kriget. Både duvor, skator och kråkfåglar tycker om att leva rövare uppe i trädet, och de skräpar ner något alldeles förfärligt med torra pinnar och löv. Badkaret på bilden badar jag för övrigt inte i. Det står bara där och är fint. Men det är ju å andra sidan inte så bara. 


Ikväll tar jag en välbehövlig paus från OS och tittar på "Trädgårdsmästarna" på Sjuan istället. Man måste ju låta musklerna vila mellan varven, hihi!

4 kommentarer:

  1. Tycker att hortensian ser ut som den vi har.
    "LImelight"
    Jag gillar verkligen din "ekorre" som sitter i trädet ovanför badkaret.
    En sådan skulle jag också vilja ha.
    Håller också mig ifrån OS idag.
    Jag är fortfarande slut efter Mondos prestation i måndags kväll-natt.
    Det var "Stenmark" känsla när Mondo tog världsrekordet på 6,25.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, "Limelight" kan det mycket väl vara.
      Och visst var det galet spännande på stavhoppet. Som regisserat i en Hollywood-film.
      Visst är min ekorre är kul! Dessvärre är den från Kina... (Temu)

      Radera
  2. Votre jardin est vraiment très sympa, c'est une belle réussite.

    SvaraRadera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!