måndag 16 september 2024

Att samla på stenar

Ända sedan jag var liten har jag varit en stensamlare. Som barn var det lite som att samla bokmärken. Jag och mina kompisar träffades och bytte stenar med varandra. Någon hade plockat vackra exemplar på Gotland, någon annan på en semester på Kreta. Själv tillbringade jag sommarloven hos mina far- och morföräldrar i Bergslagen och hade påsar fulla av blågrön slaggsten med mig hem. Jag minns att de verkligen var hårdvaluta i bytesbranschen. På vinden har jag delar av min samling kvar. 


I vuxen ålder fortsätter min kärlek till stenar. Jag blir lycklig varje gång jag gräver upp en bumling i trädgården, och jag plockar gärna sten med mig hem från resor. I skrivande stund ligger det ett gäng från vårens resa till Lesbos i ett trätråg i gröna rummet. De är lite grövre och gråare än de kritvita sammetslena stenarna man kan hitta på andra ställen längs Medelhavet, men de är inte desto mindre vackra. Jag tänker att de berättar en historia. Både min och andras. Det är ändå fint på något sätt. 

8 kommentarer:

  1. Här finns en till stenrik samlare. Plockar inte numer men vårdar dem jag har.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här slinker det med en och annan hem fortfarande. 😊

      Radera
  2. Här är en till som samlat på fina stenar. Har dem i uterummet. Men numer så tar jag bara hem om en sten sticker ut ordentligt. Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint att ha både inomhus och utomhus. 🙂

      Radera
  3. Älskar stenar! Ren lycka när man gräver fram en fin och rund i trädgården!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller hur! Ju större, desto bättre. Bara man får upp dem... 😊

      Radera
  4. Jag räcker också upp handen. Också stensamlare. Alltid samlat sten. När vi köpte vårt hus så visade det sig att förre ägaren hade jobbat med sten och anläggning av sten så vi har mycket sten! Bumlingar, mindre bumlingar, gärdesgård, murad sten, kantstenar, gatsten och mer sten. Alla former. Alla storlekar. Så bra material att flytta runt och fixa trädgård med! Jag tror det var meningen att vi skulle ha just det här huset :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men jisses, vilken dröm! Jag blir avundsjuk. 😊

      Radera

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!