torsdag 12 september 2024

Tidlösa

I en annars ganska ledsam rabatt på framsidan av huset blommar nu tidlösan för fullt. Jag blir lika överraskad varje år, för det känns som om det bara säger "poff" och så finns blommorna plötsligt där. Jag har läst att tidlösan både bildar sidolökar och sprider sig med frö, och det verkar stämma, för det blir bara fler och fler blommor med åren. Bladen kommer upp redan på våren, och i år var det så många att de nästan kvävde allt lågväxande i resten av rabatten, men jag lät dem hållas. Låter man bladen vissna ner i lugn och ro blir blomningen nämligen maximal, när den väl kommer. 

Jag har tidigare trott att höstkrokus och tidlösa är samma sak, men jag har fått lära mig att det är olika arter. Lättast ser man skillnaden på antalet pistiller: Tidlösan har sex pistiller, medan höstkrokusen bara har tre. 


För övrigt var det bara tre grader varmt, när jag körde till jobbet imorse. TRE grader! Det är tvära kast får man säga, för hur i allsin dar kan det gå från 28 grader till bara tre från söndag eftermiddag till onsdag morgon? Men jag sitter stilla i båten. Blir det kallt och sommarblommor och dahlior fryser sönder, så får det vara så. Que sera sera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad för att du vill lämna en kommentar!