söndag 31 maj 2015

Lite av varje

Den här söndagen har innehållit lite av varje. På förmiddagen, medan det fortfarande var uppehåll, var jag i trädgården en stund. Jag klippte bort några självsådda lönnar ur syrénhäcken och passade på att plantera ut mina försådda krassefrön i en zinkbalja i köksträdgården. Det är den rosa varianten, och det ska bli så spännande att se hur den blir.


Kring lunch drog maken och jag till grannbyn i söder, där det var stor loppis på idrottsplatsen. Det regnade rejält på vägen dit, men klarnade upp lagom till vi klev ur bilen. Jag satsade på blomkrukshopping och känner mig extra nöjd med den här terracottakrukan, som är modell jättestor och rymmer ett mindre träd.


Sen regnade det ett par timmar på eftermiddagen, och jag satt mest inne och längtade ut. Strax efter tre klarnade det upp igen, och då hoppade jag i trädgårdsbrallor och gummistövlar och hängde i trädgården i ytterligare tre timmar. Bland annat totade jag ihop en liten stenrundel runt vårt lilla körsbärsträd på framsidan. De yttersta stenarna i ringen är nergrävda i samma nivå som gräsmattan, för att underlätta gräsklippningen. Något stenmjöl hade jag inte, så vi får väl se hur det blir mellan stenarna framöver. 


Mitt egenliga projekt var ju att gräva ner mina inköp från Malmö Garden Show; mörk kärleksört och mörk stäppsalvia. Men jag fick plötsligt en helt ny idé i huvudet, som inbegriper ett större grävprojekt än vad jag egentligen hade tänkt. Det får jag nog grunna på ett tag till, så än så länge står plantorna kvar vid källardörren.


Imorgon är det måndag igen. Och första juni. Tre veckor kvar till semester. Då kan jag gräva i trädgården i FEM veckor om jag vill. Och det vill jag!

lördag 30 maj 2015

En dag på Mölleplatsen

Regntunga skyar och isande kalla vindar till trots, så blev det ett härligt och inspirerande besök på Malmö Garden Show på Mölleplatsen bakom Malmöhus fästning. Och även om jag längtade efter både mössa och vantar, så skapade ovädersmolnen onekligen ett härligt dramatiskt ljus att fotografera i.


Jag började mitt besök med en promenad genom Slottsträdgården, där trädgårdsmästare John Taylor (som jag skymtade på håll) och hans kollegor har skapat en helt fantastisk oas nästan mitt i centrala Malmö. Årets tulpanprakt hade förvisso börjat bli överblommade, men bidrog fortfarande med ett rejält färgfyrverkeri. Och kastanjestaket vill jag också ha!


Ett träd som jag gick förbi var översållat med de mest fantastiska blommor. Dessvärre hittade jag ingen skylt som berättade vad det var för sort. Vad kan detta vara, månntro?


I själva utställningsdelen fanns både små trädgårdar och inredda balkonger. Temat som verkade vara ganska övergripande i år var naturellt och vildvuxet. En av balkongerna kändes nästan som ett ombonat litet fågelbo, med kvistar både runt räcket och på golvet. 


Min favoritträdgård var skapad av trädgårdsutbildningen på Hvilans folkhögskola. De hade byggt upp en liten bod av virke från ett gammalt ödehus och hade verkligen lyckats skapa en stämningsfull miljö med både växter och rekvisita. Bakom det gamla fönstret mot väggen döljer sig en liten uppbyggd drivbänk i återvunnet tegel.


En gammal svart järngrind stod på glänt som ingång till trädgården, och på grindstolpen klättrade en fantastisk klematis. En liten grusad gång och en gammal stol förstärkte illusionen av att någon liten trädgårdstomte faktiskt pysslade runt där inne på riktigt.


På den andra långsidan av boden stod ett litet planteringsbord med vackra krukor och fina gamla redskap. Hostor i mängd verkade vara ett populärt inslag i nästan alla trädgårdar, vilket jag kan förstå, för det är verkligen en av mina favoriter också.


Utanför grinden stod en rostig gammal cykel, som fungerade som klätterstöd för en murgröna. Jag tycker det var superläckert!


Även de trädgårdar som kändes lite mer "sofistikerade" var väldigt frodiga och täta. Mycket plantor utan tomrum ska det vara! Den här urnan hade man ju kunnat tänka sig hemma i sin egen trädgård, och varför inte lite tapet på en plankvägg som fond? Inte så hållbart kanske, men en säsong kanske det håller iallafall.


Lite romantik i det vildvuxna är ju inte heller så dumt. Vad sägs om en vit smidesbänk som formar sig runt ett träd eller ett buskage? Vacker kontrast mot allt det gröna.


Som pricken över i fanns det en stor marknadsdel, där det såldes växter, redskap, trädgårdsprydnader och närodlade varor. Här hade man nog kunnat gå flera varv och bara tittat, men efter första rundan öppnade sig himlen för dagens första skyfall, så då kändes det lagom att återvända till bilen.


Malmö Garden Show håller öppet även imorgon (söndag), för er som blir sugna på en liten utflykt. Själv ska jag vara hemma och gräva om en rabatt, så att mina nya fynd får plats. Mer om det får jag visa imorgon.

fredag 29 maj 2015

Gräsklipparlycka

Vad gör man klockan 17.00 en fredag, när man är som allra tröttast efter en av terminens allra mest intensiva arbetsveckor? Lägger sig på soffan och pustar ut? Nä, man baxar ut gräsklipparen och klipper gräs! Märkligt så meditativt och samtidigt så energigivande det är att lalla runt där varv efter varv. Ja, jag blir faktiskt lite lycklig på kuppen!


Den nylagda stenkanten runt snöbollsbusken (där borta i bakgrunden) gjorde att det gick hur lätt som helst att komma åt med gräsklipparen. Jag är sugen på att göra samma sak runt päronträdet längst fram i bild; där får jag kantskära stup i kvarten för att gräset inte ska växa in och ta över och hålla tungan rätt i mun så att jag inte mejar ner växterna med gräsklipparen.

Många trädgårdsprojekt bli're... Tur att det är semester snart!

torsdag 28 maj 2015

Malmö Garden Show 2015

I helgen går Malmö Garden Show av stapeln i Slottsträdgården och på Mölleplatsen i Malmö. Här hittar man både olika utställningsträdgårdar, utställningsbalkonger och trädgårdsmarknad. På hemsidan utlovas "något för både ambitiösa odlare och besökare utan gröna fingrar." Där hittar man också mer information om både öppettider och program. 


Som pricken över i är hela evenemanget gratis! Och har man tur så kanske man springer på John Taylor från SVT:s Trädgårdstisdag. (Du hittar en liten filmsnutt med hans tankar kring förberedelserna HÄR.) Jag själv har lyckats missa det här evenemanget vartenda år sedan premiären 2011 år, men i år ska det bli ändring på det. Kanske vi springer på varandra på lördag?

onsdag 27 maj 2015

Myrten

För första gången i livet har jag samlat mod och köpt ett myrtenträd (myrtus microphilla). För en som knappt lyckas hålla liv i den mer tåliga varianten som heter myrsine, så är det här onekligen ett vanskligt projekt. Men man måste ju försöka, eller hur? Den är ju så vansinnigt snygg!

Jag planterade om den i vanlig blomjord i en lite större kruka, för att öka oddsen för överlevnad. Krukan grävde jag fram ur mitt lilla förråd ute i ladan; den var vitmålad tidigare men färgen flagade så mycket så jag skurade bort den med svinto. Under dolde sig en terracottakruka som faktiskt var riktigt fin. Den får nog förbli färglös, tror jag. Eller kanske man ska våga sig på att testa sådan där matt svart krukfärg?


Den hamnar kanske ute på planteringsbordet i sommar, eller kanske i växthuset när det kommer på plats. Lite frisering blir det säkert också framöver i sommar. Om den fortfarande lever, vill säga...

tisdag 26 maj 2015

Smaska sorbet

Det är en sådan där tisdagkväll då man inte orkar göra ett smack mer än att softa i soffan, bläddra i blaskor och smaska Strawberry Daiquiri-sorbet. Den som uppfann det sistnämnda borde för övrigt få medalj. Varför har ingen kommit på det förr?


Sen tittar jag naturligtvis på Trädgårdstisdag klockan 20.00. Om jag fortfarande är vaken då...

måndag 25 maj 2015

Hej Nelly!

Och pang, så bara är hon där. Ljuva klematisfröken Nelly Moser, som klättrar i ett armeringsnät på framsidan av huset. Man ser henne på långt håll när man kommer nere i backen; karamellknalligt rosa mot den vitputsade väggen.


Och så blir man så glad att man spricker upp i ett stort fånigt leende. Fast det är måndag. Fast man går där ensam på trottoaren. Fast det regnar. Fast man fryser om fingrarna, för att någon har glömt att tala om för maj månad att det är maj månad. Och inte nog med det, - snart blommar även alla hennes fjorton systrar!

söndag 24 maj 2015

Borstahusen

Idag har vi varit på dagsutflykt till Borstahusen, som ligger strax norr om Landskrona. Jag kan inte säga annat än att både väder och vyer verkligen visade sig från sina allra bästa sidor; solen gjorde att havet såg riktigt inbjudande ut, och i bakgrunden lyste rapsen gul över backarna i Glumslöv. Skåne blir nog nästan inte vackrare än så här!


Vi hade stämt träff med makens del av familjen på Erikstorps Kungsgård för att äta söndagsbrunch. Den härliga utemiljön var verkligen en bonus, och jag var naturligtvis tvungen att ta fram kameran och fotografera de fantastiska tulpanerna, som växte i en rundel mitt på gårdsplanen. Underbara fäger!


Även invändigt är det vacker miljö på Erikstorp, med flera luftiga matsalar där man kan sitta och äta. Kolla in den makalösa kakelugnen, som fanns i ett av rummen!


Och sicken brunch sen! Otroligt fräsch buffé med ett stort urval (titta HÄR!), som verkligen föll mig i smaken. (Flera gånger om...) Som pricken över i kunde man grädda sina egna frukostvåfflor, och sånt faller jag för. (Flera gånger om...) Frukostätare är jag egentligen inte, men brunch är definitivt min grej! Bufféer i synnerhet.


Ute på gårdsplanen stod det ett helt fantastiskt bord, som såg ut som om det egentligen hörde hemma i en 1700-talsmatsal. "Ja, för om man ändå ska bygga sig ett nytt trädgårdsbord, så kan man ju faktiskt försöka göra ett SNYGGT trädgårdsbord!" sa en av mina svägerskor, och visst har hon rätt!


Efter att ha frossat i scones, bacon, ägg, våfflor, och you-name-it, så kändes det riktigt skönt att ta en liten promenad nere i småbåtshamnen. (Att vi dessutom åt glass där nere är nästan pinsamt att erkänna...)


Räckena på badstegarna ner i vattnet såg ut att vara nymålade för säsongen, och det var faktiskt ett helt gäng äldre damer som vågade sig på ett söndagsdopp. Vi fick jobba hårt för att tygla min badälskande svärmor, som gärna hade velat göra dem sällskap!


En hel dag i solen vid havet, i kombination med att jag var i Wien fram till småtimmarna i natt, bådar gott för en tidig kväll och en god natts sömn. Och imorgon startar den allra sista veckan i maj. 

lördag 23 maj 2015

I hänryckningens tid

Stadsjäntan i mig när fortfarande en förkärlek för handväskor. Nuförtiden köper jag dock nästan aldrig några, men när jag hittar någon fin vintagevariant på loppis så brukar jag slå till. Bland topplock från 50-talet, zinkbaljor och plåtlådor på veteran- och samlarmarknaden i grannbyn dök den här söta virkade väskan upp för 20 kronor. Klart jag köpte den!


Mest för att det sidengröna fodret var så himla vackert, faktiskt. Jag kanske kan vända väskan ut och in, hihi!


Eftermiddagen har jag annars tillbringat tillsammans med min kör, som först repade och sedan hade konsert här i byn tillsammans med band, blås och stråkar. Läckert! Fast nu är jag nöjd att jag får vara hemma i mitt lilla hus igen. Det lyser en härlig kvällssol ute, så jag ska nog ta mig en runda i trädgården innan det är dags att bänka sig för schlagerfestivalen. Over and out för idag!

fredag 22 maj 2015

Rönnspirea

Eftersom jag hade bilen i eftermiddag, så körde jag direkt från jobbet in till Hässleholm med en plan att införskaffa en ny behå. Fråga mig inte hur det gick till, men hem kom jag med en rönnspirea. Så typiskt mig... Men att shoppa växter är ju sååå mycket roligare än att handla underkläder!


Soribaria sorbifolia 'Sem' heter det här praktverket. När löven spricker så här på våren drar bladverket nästan åt det rosa hållet, men sen kommer den att övergå i grönt under sommaren, för att avsluta som ett rött höstfyrverkeri. I juli-augusti blommar den med krämvita blomställningar. Det tror jag blir fint!


Jag tror jag har fått pippi på buskar, och jag vill bara ha ännu fler! Fast som vanligt börjar jag i fel ände. Det där med att ha en plan är helt enkelt inte min grej...

torsdag 21 maj 2015

Tillfälligt växthus

Glasverandan fungerar alltid som tillfälligt växthus så här års. Det blir varmt och gott här ute när solen skiner om dagarna, och om nätterna är kalla så kan man bara öppna upp in till den bakomliggande hallen. Jag brukar inte förså speciellt mycket själv, men i år finns här några tråg med rosa krasse på tillväxt och en balja med Vanilla-tagetes, som ska få flytta ut i köksträdgården när frostrisken är över. Tomatplantorna från makens skola är omplanterade i större krukor och har växt till sig riktigt bra. 


Av min snälla granne (tillika trädgårdsnördskumpan) fick jag fyra paprikaplantor, som också är på gång. Krukorna jag planterade om dem i är lite för små, men fungerar tillfälligt. Pinnarna i både tomat- och paprikakrukorna är gamla fyrverkeripinnar, som maken samlade ihop under en promenad på nyårsdagen. Bra recycling, eller hur?


Alla delar till det lilla växthuset som vi fick ärva av goda vänner har ännu inte kommit på plats, men det är fortfarande snudd på frost om nätterna här ibland, så det hade nog inte varit riktigt säkert att ha plantorna där ändå. Är det inte ovanligt kallt för att vara i mitten på maj?

Nu sitter jag här som bäst och undrar varför jag inte har något snask till Eurovision ikväll. Inte för att jag tittar så himla koncenterat, men det är väl ändå lite legitimt att mumsa godis i soffan när det är Mello på TV? Hmmm... Det kanske jag måste göra något åt nu på en gång.

onsdag 20 maj 2015

'Albina Plena'

Tillåt mig presentera trädgårdens nya prinsessa: Clematis (Atragene) 'Alba Plena', inköpt efter jobbet idag på Växtmästaren i Osby, i ett rus av plötslig förälskelse. Nu är hon planterad i den nya rabatten runt snöbollsbusken, förhoppningsvis redo att klättra in bland stammarna och förgylla vår framtida tillvaro.


Blommorna är vita och öppet klockformade, blir 6-8 cm i diameter och remonterar enligt utsago villigt från tidig vår till långt in i oktober. Den här klematisen tillhör grupp 1, som inte ska klippas ner på våren. Om man känner att man nödvändigtvis måste klippa ner den rejält, så ska man göra det på hösten efter blomning. 


Har man tur sticker hon iväg och blir 3-4 meter hög, men kan också fungera som marktäckare. Plantan är härdig i zon 1-5 och trivs bäst i sol/halvskugga. Hos oss står hon i sol på förmiddagen och i halvskugga på eftermiddagen. 


Det var inte precis den billigaste klematisen på plantskolan, men inte heller den dyraste. Och är man kär så är man. Hon är verkligen utomjordiskt vacker, lilla Albina!


Efter plantering täckte jag nederdelen med några stenar, eftersom klematisar inte gillar att sola fötterna. Stenarna är plockade direkt ur säcken på uppfarten, och är osköljda på bilden. Det fixar nog regnet snart misstänker jag, annars får jag ta fram vattenslangen.


Nu hoppas jag verkligen att min kärlek blir besvarad. Jag lovar att jag ska fjäska lite extra för dig Albina, och bjuda på hur mycket extra special treatment som helst, bara du älskar mig tillbaka!

tisdag 19 maj 2015

Från sin bästa sida

Precis som med oss människor, så har vår trädgård lärt sig att visa sin bästa sida på bild. Som när man står precis framför det skeva gamla päronträdet och fotar ner mot bänken och rostornet. Som när allt börjar se så där lummigt och grönt ut. Som när tulpanerna är på gränsen till överblomning och ser ut som stora pioner på avstånd. Som när päronträdets grenar hänger ner som en romantiskt blommig gardin ovanifrån. 


Som när solljuset faller in helt rätt snett bakifrån fotografen. Som när allt ser så där lagom drömskt och lagom vilt ut. Då är trädgården som allra mest fotogenisk. Ibland önskar jag att man kunde frysa de där ögonblicken inte bara på bild, utan även i verkligheten.

måndag 18 maj 2015

Men vänta nu...

De fem påsarna med Queen of Night-lökar som jag handlade på rea i höstas bidrar onekligen med glädje nu. Ett hav av ståtliga svartlila tulpaner blommar storslaget framför persikoträdet på södersidan av huset, och masseffekten är verkligen läcker. Men vänta nu...


Vrider man kameran lite grann åt höger så avslöjar sig någonting som är mindre lyckat. Vem i allsin dar har planterat gula tulpaner här? Jag??? Det har jag inget som helst minne av. Om jag "back-trackar" här på bloggen så står det något om narcisser, men det där är ju knappast några sådana. Var kommer de ifrån?


Jag har skapat en AIK-rabatt, helt enkelt. En person här i huset tycker det är storslaget, men den personen är inte jag. (Fröken Grön hejar nämligen på MFF!) Det får vara som det är i år, men när blomningen är över gräver jag nog upp de där kanariegula tulpanerna och stoppar ner dem någon annanstans. På komposten, kanske...

söndag 17 maj 2015

Ny liten rabatt

När fotografen Olof Abrahamsson var här för några år sedan, så sa han att grönt är den färg som är allra svårast att återge korrekt på foto. Efter flera års plåtande både inne och ute här hemma, så är jag verkligen benägen att hålla med honom. Idag fotade jag min nya rabatt runt snöbollsbusken, och färgerna är verkligen kluriga att återskapa på bild. Blir färgerna inte för mustiga så blir de för bleka. Hmmm... Här ser ni iallafall på ett ungefär.


Som ni vet shoppade jag växter på plantskolan igår. Delar av den här rabatten kommer att stå i sol och delar i halvskugga, och det har jag försökt tänka på när jag planterade. Jag har försökt hålla mig till samma färgskala som i den långa planteringen till vänster i bild här nedan, med en bas av frodigt grönt och mörkt röda/vinröda toner, med inslag av ljust rosa, vitt och mörkt blålila. Det blev vinröd alunrot, revsuga, saxifraga, vit kantnepeta och aklejruta. De tre bräkenplantorna köpte jag redan förra helgen, och två plantor murgröna i mörkgrönt med vinröda inslag hade jag planterat tillfälligt på ett annat ställe i trädgården. (Ytterligare ett bevis för att det minsann finns klara fördelar med att man samlar på sig "bra-att-ha-och-det-var-ju-så-billigt-växter", hihi!)


Jag när en hatkärlek till revsugan, som är lite klurig att få snygg tycker jag. Fast om man får till det så är den en utmärkt marktäckare. För tillfället har jag nog bestämt mig för att jag gillar den, och 18-kronorsplantorna jag fick tag i igår var himla stora och fina. Färgkombinationen är det iallafall inget fel på!


Sen är jag löjligt förtjust i småblommiga växter, och saxifragan bildar verkligen superläckra "kuddar".  Just den här mörkröda färgen blir också en himla snygg färgklick i den soligaste delen av rabatten.


Själva snöbollsbusken har blivit mer eller mindre uppstammad genom åren, vilket jag faktiskt gillar. Busken är rasande grann när den blommar, men den tiden är ju så försvinnande kort. Jag grunnar på att plantera in en klematis, som får slingra sig upp i stammarna tillsammans med murgrönan på sikt. En andra blomning vore ju inte så dumt! 


Någon superstor rabatt blev det kanske inte, men i verkligheten känns den ändå större än på bild. Och glad är jag som slipper svära nästa gång jag klipper gräsmattan. (Vilket säkert blir snart, med tanke på i vilken takt grässtråna växer...) Nu är jag faktiskt lite sugen på att lägga stenkant på fler ställen i trädgården. Jag har ju redan ett helt stenförråd att ta av, som bekant...

lördag 16 maj 2015

Lördagsrunda med grannen

Efter två dagars hårt trädgårdsarbete på varsin sida av syrénhäcken (och lite ladugårdsmålning på det) belönade grannen och jag oss själva med en tur till Oppmanna plantskola idag. För mig var det första besöket där, men säkerligen inte det sista. Vi fyllde bagageluckan utan problem, med både buskar och perenner. (Jag får återkomma med en närmare koll på mina inköp vid ett annat tillfälle.)


Sen tog vi en sväng inom Arkelstorp, där jag blev lite kär i den gamla brandstationen. Här skulle jag nästan kunna tänka mig att bo! 


I det gamla stationshuset mitt i byn hittade vi en liten antikaffär, Villa Gimle, som vi naturligtvis stannade till vid. Här fanns mycket roligt att titta på! Jag önskar nästan att det såg ut så här hemma i vårt skafferi, hihi! Det blev inga inköp dock, - är man van vid loppispriser så håller man lite extra hårt i plånboken i sådana här affärer.


Nästa stopp blev Byns Bagare; ett jättefint surdegsbageri i utkanten av byn. Här tog vi en kaffefika med supergoda mandelbullar på surdeg. En låååång surdegslimpa fick också följa med hem, och den var mycket god kan jag intyga, för sen åt jag FEM skivor till mellanmål när jag kom hem, haha!


På vägen hem stannade vi på Hjärsås gamla skola, där den lokala idrottsföreningen har loppisöppet varje lördag under det varma halvåret. Några patinerade terracottakrukor fick åka med hem, men annars uteblev de större fynden idag.


En särdeles trevlig lördag i "Glesbygd", alltså. Och himla trevligt sällskap med! Nu väntar plantering av mina inhandlade växter, men regnet hänger i luften, så det får nog vänta lite. En middagslur på soffan känns mer lockande just nu. Zzzzzzzzzz...