tisdag 31 juli 2018

Utflykt på semesterns sista dag

På semesterns sista dag blev jag rastlös och lurade med mig maken på en liten biltur söderöver. Vi packade badväskan för säkerhets skull, men hamnade istället på Gästis i Brösarp, där vi åt god lunch i en föredömligt kall matsal. Kalvfärslimpa smakade mums, vilket maten alltid gör där. Vi kikade också in på två av antikaffärerna som ligger i Brösarp. Det är inga ställen man spontanhandlar på direkt, om man säger så, men det är kul att titta iallafall.


Något bad efter maten kände vi inte för, så istället fortsatte vi söderut. Vi körde genom Kivik och stannade i Södra Mellby, där konsthantverksgruppen KAOS har en trevlig butik i den gamla skolan. 27 olika utställare samsas här, och det finns mycket roligt att titta på. Både maken och jag förälskade oss i en liten filur i rakubränd lera av Nunna Ekdahl. Nog har han ett oemotståndligt uttryck? Konsthantverk är som bäst när det är lite roligt, tycker jag. Nu är han döpt till Spånken och får bo nere i vår lilla stuga.


Jag köpte också två vackra vallmokapslar i turkosblå glasyr, som jag har trätt på pinnar av armeringsjärn (vi har föredömliga hantverkare som förstår att man ska lämna kvar sådant till husägarinnan) och stoppat ner i en rabatt här hemma. Tyvärr missade jag att kolla vem som har gjort dem...


Från Södra Mellby är det bara ett "pärakast" till Svabesholms Kungsgård, där vi drack kaffe och tittade in på Prylbyrån, som är en liten antikaffär ute i en av ladorna. Den Engelska Trädgården ligger också här, men den besökte jag ju så sent som i juni, så där var vi inte idag. (Jag tror inte maken blev så ledsen för det, hihi!)


På hemvägen körde vi över Sankt Olof och Degeberga och tittade lite. Fördelen med att vara den som kör är ju att man kan bestämma var man ska stanna, så i höjd med Kristianstad stannade bilen till på en av de stora möbelkedjorna. Där var det stor sommar-rea, och vi köpte tre stora fina kuddar i grått/gråvitt till sängen i stugan. De är lite grövre i tyget och gör sängen mer sofflik.  


Ikväll klämmer vi de två sista avsnitten av "Sherlock" på Netflix, och sen är det dags för mig att börja leta efter jobbväskan. Efter att ha varit sjusovare i nästan 6 veckor ska det bli spännande att se om jag ens vaknar när klockan ringer imorgon...

måndag 30 juli 2018

Tomater i växthuset

Man kunde ju tro att det varma soliga vädret skulle bidra till att tomaterna i växthuset mognade snabbare, men konstigt nog har det inte riktigt varit så. De första tomaterna kom först i förra veckan, men den som väntar på något gott...


Nu mognar det fler och fler tomater för varje dag som går, men några stora tomatsallader blir det inte om kvällarna, för vi (mest maken) mumsar i oss dem på stående fot i växthuset. Det är ju så de smakar som allra bäst!


Det är som en liten djungel där inne, med grönska ända upp i taket. Där de slår i glaset böjer de sig och växer horisontellt istället. Så går det när man envisas med att ha krukorna på en hög bänk.


Fast jag erkänner ärligen att mitt lilla växthus inte bara handlar om odling. Det är ju så kul att skapa mysiga miljöer också! Som att ha ett litet tittskåp, som bara är till lyst. Och att dra in en trädgårdsstol och sitta här när det regnar (på den tiden när det faktiskt regnade...) är helt obetalbart.


På hyllan i bakgrunden skymtar några riktigt fantastiska knoppar! Flaggstångsknoppar, alltså.


En del krukor står direkt på marken också. Längs den här väggen hade jag en bänk tidigare, men den står borta vid källartrappan nu. Den lilla pottstolen håller en kruka med rosmarin och ampeltomaten kommer från en jobbkollega. 


Från samma kollega kommer den här roliga argentinska gurkan, som är sådd på frön inköpta på plats i Sydamerika. Hur vet man när den är klar, tro? Jag får köra en Google translate och fråga den på spanska...


I taket hänger glasballonger i olika färger. Mest för att det alltid är kul med ballonger.


De vattenfyllda flaskorna gör inte mycket för luftfuktigheten i den här galna värmen, haha! När jag vattnar med slang här inne brukar jag se till att spruta ner både bänkar, glasrutor och grus. 


Det roliga i år är ju att jag faktiskt har odlat alla (utom en) tomatplantor själv. Det där med frösådd är ju trist i sig, men nu när man har resultatet framför sig känns det lite roligare. Det blev så många att jag har kunnat fylla två pallkragar också, och dessutom har jag gett bort mängder. Vi får väl se om jag  orkar göra om det nästa år.

söndag 29 juli 2018

Grävabstinens och sånt

Moln och 26 grader på termometern skapade en förvillelse om att det faktiskt var riktigt svalt ute. Det var det inte, men jag tog fram spaden och har ägnat större delen av dagen åt att gräva bort ogräs i gattet ner mot stugan. Jag hade faktiskt lite grävabstinens, och så får man ju passa på att dra upp kirskålen nu när den är vissen och jorden är torr. Här ska det bli portal, grus och kanter av natursten framöver, är det tänkt. Och en annan trappa än EUR-pallen vi använder nu. 


I sluttningen upp mot syrenerna och brunnen ska det också bli natursten, ungefär från där stocken ligger och uppåt. Som en sluttande stenmur, som får fortsätta runt hörnet. Vi har redan varit och tittat ut både grus och sten, men det är onekligen ganska mycket gräv- och rensarbete kvar innan vi kan lägga en beställning. Det får väl bli i höst, när livet återvänder, hihi!


När jag städade i ladan hittade jag en gammal lie längst in på golvet. Den får hänga på utsidan nu, tillsammans med en liten spade, som också kommer från gömmorna inne i ladan. Hängpelargonen och tvillingsporrarna har verkligen gillat det varma vädret, för de har blommat som galningar precis hela sommaren. 


Jag skruvade upp en söt liten fågelholk i det stora trädet bakom stugan. Där ser man den ända från köksträdgården. Som synes har jag stammat upp trädet, som verkligen är gigantiskt. Vad det är för sort vet jag faktiskt inte, men maken tippar på någon slags vide. (Kronan kom visst inte med på bild idag.)


Ikväll (som alla andra kvällar) har jag vattnat i köksträdgården och i växthuset. Blåsten torkar verkligen ut pallkragarna, så jag får vattna i omgångar så att vattnet inte rinner rakt igenom. Rosenflockeln på bilden står i hörnet av ladan. Den har fått klara sig helt på egen hand, men det verkar ha gått bra så här långt. Peppar, peppar...


Imorgon börjar egentligen min första jobbvecka, men när jag lade in om semester skrev jag 1 augusti på pappret. Två lediga dagar till alltså. Det tackar vi för!

lördag 28 juli 2018

Loppis i Röke

Det har faktiskt varit ganska molnigt idag, så vid lunchtid trotsade vi värmen och pallrade oss iväg på storloppis i Röke (Hässleholms kommun). Där fanns mängder med möbler och grejer, och folk med för den delen. Jag kände mig ovanligt disciplinerad som en halvtimme in i loppisen inte hade köpt en enda grej. Nja, nästan inte en enda grej... En sådan här behöver man ju. 


Precis innan vi skulle åka hem hittade jag ett gammalt badrumsskåp (det till vänster), som stod kvar osålt bland möblerna. Jag har faktiskt redan ett exakt likadant och vet vad de brukar går för på Tradera, så för 40 kronor kändes det bara fånigt att inte köpa det. Till saken hör att jag köpte ett annat litet badrumsskåp när mina tjejkompisar och jag var på loppis i Simrishamn tidigare i sommar (det till höger), så nu har jag TRE oanvända badrumsskåp i källaren, haha! Vi får se om något av dem faktiskt kommer till användning i badrummet, eller om jag säljer av alla tre. De där 40 kronorna lär jag ju iallafall få igen. 


Maken köpte en märklig grunka i trä, som nog var ett gammalt underrede till en bänk eller så. Fast det sålde han vidare direkt till en annan loppisbesökare, så det slapp vi släpa med hem. Så kan det gå, och tur var nog det!

fredag 27 juli 2018

I värmen

Man kan ju undra vad man gör i den här värmen egentligen. De två senaste veckorna har inte varit så aktiva för undertecknad, om man säger så. Trädgårdsarbetet har verkligen varit minimalt den här sommaren, men häromdagen planterade jag iallafall om tre plantor jätteverbena i mina auktionsinropade zinkhinkar. På rad bildar de en riktigt läcker "skärmvägg" på uteplatsen. De blommar bara lite försiktigt än så länge, men det är nog bara en tidsfråga innan de slår ut på allvar.


Idag har jag mest suttit i skuggan och druckit frappe i sällskap av senaste numret av Drömhem&Trädgård. Det är ungefär vad man orkar göra när termometern visar på över 30 grader för sjuttielfte dagen i rad. Framåt sen eftermiddag längtade vi efter AC och tog bilen till Kristianstad. Där käkade vi sushi och upptäckte att mysiga danska kedjan Systrarna Grene har öppnat på gallerian. Jag spenderade ett par guldtior på två roliga mininecessärer. De blir toppen att fylla med girlie stuff som annars bara ligger och dräller i handväskan. Man kan aldrig ha för många necessärer, hihi! 


När vi kom hem öppnade vi vartenda fönster i hela stugan på vid gavel. Det är verkligen dagens höjdpunkt när kvällsbrisen får blåsa genom de varma rummen och det äntligen känns som att det är lite syre i luften. Floxen blommar fint, men i övrigt är rabatterna på framsidan ganska ledsamma. 


Desto vackrare blommar det inomhus, där en av passionsblommorna i gröna rummet har slagit ut. Den är verkligen utomjordiskt vacker!


Imorgon har jag två bra loppistips till er som bor i krokarna av nordöstra Skåne: Gärds Köpinge (10.00) och Röke (13.00). Om man orkar göra något överhuvudtaget, vill säga. Det återstår verkligen att se...

Edit: Tidigare skrev jag att det var loppis i Verum imorgon, men det är inte förrän nästa lördag. Sorry... D.S. 

torsdag 26 juli 2018

Utedusch

Bara 1,5 mil härifrån registrerades 34,6 grader idag, och därmed slogs årets svenska rekord. Herregud... När det så kom ett SMS om att uteduschen jag lade en beställning på så sent som igår redan fanns att hämta på vårt lokala DHL-ombud, kändes det som att bli bönhörd. (Får man inget regn kan man ju iallafall få en utedusch, liksom.) Att montera ihop den tog en sisådär fyra minuter, och efter att ha kopplat på trädgårdsslangen var det äntligen dags för premiärduschen. Hurra, så bra det fungerar! Och så enkelt!


Nu är det ju inte riktigt meningen att duschen ska stå där den hamnade nu. När vi har fixat iordning på kortsidan av stugan är tanken att vi ska göra en duschhörna där, men fram tills dess kan man flytta runt duschen lite efter behag. Den är jättelätt att sticka ner i marken, eftersom den har en "gaffel" längst ner. Som av en härlig slump hade vi fyra bitar trätrall liggandes i källaren, som blev utmärkta att lägga som "golv". 


Vi har inget utkast på utsidan av huset, utan kopplar trädgårdsslangen på en kran nere i tvättstugan. Fördelen med det är att vi kan få varmvatten i slangen om vi vill, och det kan ju absolut hända att vi vill det. Buskarna bildar ett ganska bra insynsskydd, men vill man gömma sig mer kan man ju alltid ställa för vikväggen från källaren. Det ska bli roligt att fundera ut en mer praktisk lösning på framöver. Träskärmar, kanske? Eller fler buskar? Eller spaljé med murgröna? Vi får väl se vad det kan bli. 


Duschen har ett litet utkast nertill, som fungerade utmärkt att ställa vattenkannan under när jag provade nu ikväll. Jag tänker att den även blir bra att tvätta smutsiga trädgårdsfötter under. För smutsigare trädgårdsfötter än mina får man nog leta efter...


Med tanke på det rådande vattenläget blir det inga långa duschar i sommar, men å andra sidan räcker det ju med en snabb skvätt för att kyla ner sig. Till hösten blir det toppen att kunna duscha av sig i samband med att vi bastar i stugan. Förhoppningsvis har vi mer vatten i brunnen då...

P.S. Just den här duschen hittade vi på rea (40% rabatt) HÄR! Kampanjen gäller till och med sista juli. (OBS! Ej sponsrad länk.)

onsdag 25 juli 2018

Solhatt

Förra sensommaren planterade jag solhattar av olika slag (dock alla rosa) i rundeln framför köksträdgården. Glad är jag för det nu, när de blommar och gör mig smått lycklig varje gång jag ser dem. Hur kan de blomma så fint, fast marken är så torr? Salvian i samma rabatt är överblommad sedan länge.



'Magnus' är ju en klassiker. Vilken ståtlig karl! De andra sorterna är 'Pink Sorbet' och 'Pink Double Delight'.


Blommorna är till och med vackra innan de har slagit ut. Som små guldrosa solar i rabatten.


Jag pillade ner några reafyndade klotlökar i den här rabatten ganska sent på hösten, mest för att jag inte visste var jag skulle göra av dem. Att de skulle blomma samtidigt som solhattarna hade jag ingen som helst aning om, men det visade sig ju bli en riktigt fin kombination. Jag får väl göra en efterrekonstruktion och säga att det är en mycket genomtänkt och välplanerad plantering, hihi!


Det fanns några tomma utrymmen framtill i rabatten, där jag planterade vitblommig sommarljus; värdigt vald till årets sommarblomma 2018. Den måste jag absolut ha nästa år också. Pilkloten är loppisfynd, som jag gissar har varit klätterstöd för inomhusmurgröna eller plättar i luften tidigare. Jag tycker de är trevligt sällskap till de tre små buxbomkloten.


Solhatt har jag även haft på huvudet idag, om än av ett annat slag, hihi! Det är verkligen rekordvarmt i Skåne, och jag har tagit det lugnt och suttit i skuggan under det gamla äppelträdet och läst hela dagen. Tur man har en trädgårdsslang att spola av sig med mellan varven, för håller man huvudet kallt (bokstavligt talat) är det  onekligen lättare att uthärda värmen. Idag har vi dessutom klickat hem en utedusch med 40% rabatt, som förhoppningsvis kommer inom ett par dagar. Jag längtar redan!

tisdag 24 juli 2018

Krukbibliotek, julgrejer och hallonstöd

I 31-gradig värme har jag ägnat större delen av dagen åt att ställa iordning det rum i ladan jag röjde ut igår. Vi flyttade dit en gammal metallhylla från källaren, och där samlade jag sedan alla blomkrukor som låg och drällde på olika ställen här hemma. Jisses, vilken samling det blev! Och då är det ju ändå bara de krukor jag inte använder för tillfället... Jag kanske kan starta ett krukbibliotek, hehe!


Det är ju den här delen av ladan som jag kallar mitt rekvisitaförråd. Här finns pryttlar så det räcker och blir över, men till mitt försvar får jag säga att jag faktiskt använder det mesta, men olika tider på året. Nu är det mest höst-, vinter- och julgrejer som står på hyllorna.


När jag tömde utrymmet igår hittade jag en gammal förrådsdörr med sönderfallande hönsnät. Idag kom jag på att den där dörren skulle göra sig bra som stöd och staket för hallonbuskarna bakom växthuset. Jag knipsade bort hönsnätet och skruvade fast dörramen i de redan befintliga stolparna. Det blev riktigt bra! På tal om hallon, så minns jag ju aldrig om vi har sommarhallon eller hösthallon. Jag håller dock tummarna för det sistnämnda, för några hallon har vi inte sett röken av än.


Ja, jisses så varmt det är ute. Jag har tappat räkningen på hur många isglassar jag har ätit idag, för att inte tala om hur mycket iste och frappe jag har fått i mig. Hur länge ska detta vara? I skrivande stund är jag både smutsig och svettig, så jag ska nog gå ut och ta mig en dusch i trädgårdsslangen. Den riktiga duschen sparar jag till läggdags, så att man åtminstone är lite sval när man ska sova. 

måndag 23 juli 2018

Röja ur ladan

När jag vaknade idag bestämde jag mig för att röja ur ladan, oavsett väder och vind. Värmeböljan visar ju inga tecken på att avta inom en snar framtid, och snart är semestern slut, så sagt och gjort. Jag började med att bära ut ALLT som stod där inne, såväl pryttlar som gamla brädor och annan bråte. Det blev en diger samling på gräsmattan utanför, och då kom ändå inte allt med på bilden. 


Ladan är nästan som ett suterränghus, fast från 1800-talet. Stengrunden ligger som en mur upp i nivå med grannens tomt, och som ni ser är väggen inte så hög på deras sida. Delen längst in mot stengrunden har vi aldrig städat av ordentligt förut, så där fanns det verkligen en hel del mög. Jag sopade av golvet och fick använda ett spett för att få bort all intorkad halm och gud-vet-vad från golvplankorna. (En gång i tiden har det nog bott djur i den här delen.) Som ni ser är golvet allt annat än plant här inne, haha!


Jag satte upp redskapskrokar på den ena väggen och samlade alla mina trädgårdsredskap på ETT ställe. Så skönt det ska bli att slippa springa omkring och leta efter grejerna, som har stått utspridda lite överallt tidigare. Förutsatt att jag är disciplinerad och hänger tillbaks dem, förstås...


Några av grejerna på gräsmattan har redan hittat ett nytt hem hos grannen, och nu är tanken att jag bara ska sätta in sådant som jag verkligen vill ha kvar. Resten går till loppis och/eller soptippen. To be continued...

söndag 22 juli 2018

Antikmarknad i Degeberga

Idag gjorde vi en liten förmiddagsutflykt till Degeberga, där den årliga antik- och samlarmarknaden gick av stapeln. När det gäller utbud av både fina och roliga gamla saker är detta absolut en av sommarens höjdare. Det finns mängder av stånd att besöka, och det är så himla kul att bara gå runt och titta. Några loppispriser är det visserligen inte som gäller, men man kan ändå hitta saker som inte är så farligt dyra. Min vana trogen tittar jag efter gröna saker och saker som jag redan har, haha! Resultatet blev min tredje ärggröna oljekanna (den till höger). Nog är det mer effektfullt när man har flera? Då blir det ju en SAMLING!


Jag har länge tänkt att det vore charmigt med en äggbräda, och plötsligt hittade jag en hyfsat billig sådan. Den rymmer 24 ägg, fast äggen på bilden stekte vi till middag ikväll, så nu får jag köpa nya imorgon. 


Maken kom tillbaka till bilen med en trebent gjutjärnskruka modell liten, som någon annan grön person har målat om någon gång i tiden. (Däremellan har den visst varit röd också.) Visst ser den nästan ut som en liten julgransfot? Jag tror att den kan bli riktigt fin i december med en liten bordsen i eller så. Det känns fint att redan börja styra upp adventspyntandet mitt i sommaren; snart är det ju bara fem månader kvar till jul, så det gäller att ligga i startgroparna, hihi!


Maken och jag har en väl inarbetad strategi på storloppisar och antikmarknader, som går ut på att var och en alltid går iväg på sitt eget håll. Dels vill vi oftast titta på olika saker, dels tar vi olika lång tid på oss, och dessutom blir man ju galen om man hela tiden måste lägga koncentrationen på att inte tappa bort den andre i folkmassan. Då missar man ju allt det roliga. Men vi sammanstrålar alltid lite mellan varven, avlägger spaningsrapporter och käkar en korv eller två tillsammans. Ofta går vi tillbaka och tittar på saker tillsammans, men lika ofta handlar var och en saker på egen hand och så blir det liksom bra ändå. En väl beprövad taktik som båda är nöjda med och som har resulterat i många betydande fynd genom åren, hihi!

lördag 21 juli 2018

Varm lördag

Innan semestern började hade jag en lååång lista på projekt jag ville fixa med under ledigheten, men av den där listan är det baske mig inte många saker som har bockats av. I den här värmen orkar man ju inte göra ett levandes dyft. Idag har jag mest suttit och druckit iste i skuggan i sällskap av en god bok. 98 sidor in i "Simma med de drunknade" av den norske författaren Lars Mytting får jag säga att min nyfikenhet är väckt. Fast jag valde den för det vackra omslagets skull, hihi!


Jag har ändå börjat få lite plantskoleabstinens, haha! Kan inte minnas när jag var på en sådan senast, men till och med jag fattar ju att det inte är lönt att försöka sig på några nyplanteringar när jorden är så  torr. För att inte tala om grässådd; vår nerkörda gräsmatta ser fortfarande ut som hej kom och hjälp mig. Igår fick jag iallafall för mig att jag skulle gräva bort grässvålen närmast rabatterna på södersidan, för att få bort den konstiga nivåskillnaden som hade skapats av grävmaskinshjulen där. För att markera kanten lade jag dit en stenrad där så länge. (Och ja, som ni ser har vi lånebil fortfarande...)


I övrigt får det mesta bara vara. "Rädde sig det som rädde sig kan", liksom. Det är brunt och grönt, visset och blommande om vartannat. Ser ni de vita små blommorna som klättrar i buskaget?


Det är helgalna klematisen Summer Snow som svingar sina lurviga lianer kors och tvärs. Jag har gett upp att försöka tukta den för länge sedan och låter den numera leva sitt eget liv. Och det gör den med besked. 


Och nere vid stugan har det inte hänt något nytt. Här finns storslagna planer på utgrävning och grusläggning, men vem orkar sånt när termometern visar på 30 grader? Inte ens en legitimerad mullvad som Fröken Grön. I planerna ingår det också att försöka dra fram den där stora fina stenen, som grävskopan grävde upp och lade åt sidan. Jag älskar sten!


Återigen dags att glida ner i köksträdgården och vattna i växthuset. Där är det tomater i mängd på gång, och dem vill man ju iallafall försöka hålla liv i. Och så är det ju så skönt att vara ute en stund när dagen svalnar. Kanske bästa stunden på dagen, faktiskt. Imorgon drar vi till Degeberga på antikmarknad.

fredag 20 juli 2018

Rosa svartöga

Att det finns svartöga med rosa blommor har varit en för mig angenäm upptäckt i sommar. Jag hade aldrig sett en sådan innan, och förälskelsen var verkligen omedelbar och total när jag hittade den på byns finaste lilla blomsteraffär runt midsommar. (Om det var före eller efter minns jag faktiskt inte.) Och med tanke på hur den växer och frodas och belönar mig med blommor, så kan man nästan tro att kärleken är besvarad.


Jag har planterat den i en gammal zinkhink och låter den klättra på en fin konformad pilspaljé, som Dona-Pernilla har flätat. Hinken står vid källartrappan på östersidan av huset, där jag går förbi flera gånger om dagen. Här är det förmiddagssol, men ganska skuggigt resten av dagen, vilket jag tror har funkat bra i den rådande värmeböljan. 


Rosa svartöga kommer absolut bli en must-have-blomma på Solhäll även kommande somrar. Den är ju så himla fin!