onsdag 30 april 2014

Fröken Linslus igen

Hon är allt en riktig linslus, den där fröken Grön... I majnumret av Hus&Hem Trädgård får jag vara med på ett hörn igen, den här gången under sektionen "Bloggarnas bästa idéer", där jag får tillfälle att dela med mig av min visdom om köksträdgård och odling. (Hoppas ni tolkar in självironin där på slutet...) 


Hur jag lyckades nästla mig in där kan man ju verkligen undra. Fast visst är det sympatiskt att även vi amatörer får vara med på ett hörn, hihi!

tisdag 29 april 2014

Blickfång här och där

Utöver mina ogräsrensarprojekt så har jag börjat ta fram lite småplock ur ladan. På planteringsbordet med tillhörande hylla står det inte så mycket växter än, men mina rostiga mjölkkannor och loppisfyndade terracottakrukor har kommit på plats. Inte för att de har så mycket praktisk funktion, men det är ju så roligt att skapa trevliga blickfång i trädgården!


Fågelbadet i gjutjärn fick komma ut i söndags. Det behöver egentligen slipas och målas om i år, men jag kunde inte låta bli att vattenfylla det nu meddetsamma. Jag skulle nästan kunna tänka mig ett dopp här själv idag! Det där med målning kan jag fixa i höst. Något ska man ju ha att göra då också.


I ett av de gamla plommonträden på södersidan har jag hängt upp mitt fina vindspel, som jag fick i födelsedagspresent för något år sedan. Det är så vackert när det snurrar i vinden!


Vartefter jag hinner röja upp i rabatterna, så ska det få komma ut fler pryttlar lite här och där. Det gäller att försöka hålla det lite lagom, men vår trädgård är stor, så det finns många ställen där man kan skapa små blickfång. Att ha trädgård är minsann det ultimata inredningsprojektet. Och vet ni vad det bästa är? Man blir aldrig blir färdig!

måndag 28 april 2014

Sommarvärme och nattfrost

Hur i allsindar kan temperaturen sjunka mer än 20 grader på mindre än 12 timmar? Det var iallafall vad som hände i natt, då vi gick från att ha haft fantastiskt sommarväder under dagen igår till att faktiskt vakna till morgonfrost här i "Glesbygd". Lite ångest hade jag allt imorse över hur trädgården skulle tackla den plötsliga dippen - framförallt alla blommande fruktträd - men allt ser ut att ha klarat sig bra. Tack och lov för det!


När solen väl kom fram värmde den upp allt snabbt redan på morgonen, och dagen idag har fortsatt i samma stil som igår. Borde man oroa sig för kommande natt? Den klarblåa himlen skvallrar om att den nog blir både stjärnklar och kall. Kanske jag skulle göra slag i saken och ta fram den där fjällrävenjackan till mitt lilla persikoträd...

söndag 27 april 2014

Premiärklippning

Idag fick gräsklipparen komma ut på en premiärtur. Gräset har växt så det knakar de senaste veckorna, så det var verkligen inte en dag för tidigt. Vi har MYCKET gräsmatta, så det är ett projekt som tar en stund. Fast jag gillar faktiskt att klippa gräs. Det är lite meditativt på något sätt. Här är det färdigklippt på hela framsidan och på södersidan...


... och trädgårdsmästarinnan sitter och pausar i däckstolen vid pumpen. Jo då, hon gör faktiskt det mellan varven. Inte så långa stunder kanske, men många!


Sen blev det klippt på baksidan också, hela vägen ner till köksträdgården. Den går som en klocka, vårt lilla vrålåk. Vem behöver drömma om en knallröd Ferrari när man har en knallröd Hurricane? 


Senare på dagen blev det varmt som attan ute, så jag är glad att gräsklippningen blev avklarad på förmiddagen. Det är nästan lite sommarkänsla idag. Makalöst att det fortfarande bara är april!

lördag 26 april 2014

Liguster, löv och lyxgödsel

Igår och idag har jag ägnat åtskilliga timmar med vårens tradigaste städjobb: Att röja upp i ligusterhäcken längs staketet mot gatan. Här fastnar alltid tonvis med löv, både på insidan och utsidan av hönsnätet. Ogräs måste dras och kanten mot gräsmattan måste också snyggas till så här i början av säsongen. Det kanske inte ser så långt ut på bild, men i verkligheten är det åtskilliga meter, kan jag lova. 


Ligustern köpte vi som "käppar" och inte som färdiga plantor. Den har tagit många år på sig, men nu börjar det iallafall bli något som liknar början till en häck. Det känns ju lite tradigt att klippa ner den så hårt varje år, men vill man att den ska bli tjock och fin, så är det bara att bita i det sura äpplet och gå loss rejält med sekatören. 

Med facit i hand hade det nog varit bättre för en otålig människa som jag att köpa riktiga buskplantor, men är man snål så är man. I år har jag iallafall bjudit plantorna på "lyxgödsel" i form av Algomin, så nu håller jag tummarna för att de ska tacka mig genom att växa extra duktigt.

fredag 25 april 2014

Planer för grind

Vi har alltid raljerat över hur märkligt det är att minst två smeder har haft Solhäll som sitt hem och att huset trots detta stoltserar med byns fulaste grind. Två skruttiga ramar med hönsnät är ju inte det mest estetiska man har sett precis, och i nuläget går den inte ens att öppna. Ingen vidare bra reklam för sitt yrkesutövande om man är smed kan man tycka, men nu ska det bli ändring på det.


En ny dubbelgrind i smide ska det bli, och killen som ska göra det var här och mätte och grejade idag. Maken och jag har kommit fram till att det vore kul med någon variant av den klassiska solgrinden, med tanke på husets namn. Jag hade en inspirationsbild från nätet som smeden fick med sig, och nu får vi vänta på ritningsförslag och offert. Så spännande det ska bli! Fast nästan vad som helst skulle bli en förändring till det bättre...

torsdag 24 april 2014

En lagom lång vecka

Hoho på er där ute i cyberrymden! Nu är arbetsveckan slut för oss båda på Solhäll, och alldeles strax väntar traditionsenligt fredagsmys-på-en-torsdag-kväll här hemma. Det blev ju en lagom lång vecka, det här. Tre dagar skulle man jobba jämt! Men jag ska absolut inte klaga; fyra dagar är helt OK, så för mig är ju faktiskt alla veckor lagom långa numera.


Imorgon väntar vi besök av en smed från två byar bort, som ska komma och ta mått för och diskutera design på en ny dubbelgrind. Hurra, vad spännande det ska bli! Mer om det imorgon.

onsdag 23 april 2014

Majblomman

Att köpa majblomma varje år hör liksom till. Dels gillar jag idén med att barn hjälper andra barn, och dels tycker jag att de är ett riktigt vårtecken. Dessutom blir jag smått nostalgisk när jag minns min mormors stora samling majblommor, som hon satte fast på ett brickband i köket. Jag älskade att sitta i kökssoffan och titta på dem och försöka välja ut de blommor jag tyckte hade vackrast färgkombinationer. Redan på den tiden var det minsann de gröna varianterna som hamnade högst i topp!


Själv har jag haft en tendens genom åren att ha sönder eller rentav slarva bort de majblommor jag köper, men nu har jag iallafall lyckats samla tre årsmodeller i rad på brättet till min trädgårdshatt. Den där modernare pin-varianten är riktigt söt, och att 2014 års modell (den längst till vänster i bild) går i grönt applåderar jag naturligtvis lite extra. Snyggast i samlingen så långt!

tisdag 22 april 2014

Upp eller ner?

Låt oss reda ut det där med vad som är upp och ner på pallkragar. Jag får ofta kommentarer om att jag har ställt mina upp och ner, att metallfästet egentligen ska vara vänt nedåt. Så ska det ju naturligtvis vara om man ska använda dem som just pallkragar, men om man använder dem som odlingslådor så borde man väl kunna tänka sig lite mer artistisk frihet!


Om man ska ha piggarna neråt måste man kunna trycka ner dem ordentligt i jorden, så att det inte blir stora glipor nertill. Det blir det i vår köksträdgård, där det är väldigt stenigt på sina håll. Dessutom råkar det vara så att metallhörnen fungerar som utmärkta fönsterhållare, om man vill göra en tillfällig drivbänk av sin pallkrage. 


Bra fungerar det också när man vill ställa två fönster mot varandra på högkant på långsidan, utan att behöva ställa ramarna nere i jorden. Metallhörnen gör att fönstren står stabilt på plats och håller emot så att de inte glider ner. Och alldeles just därför fortsätter jag resolut att sätta pallkragarna upp och ner!

måndag 21 april 2014

Persikoträd "Amsden"

Nu blommar mitt lilla persikoträd! Det är av sorten Amsden och planterades i augusti 2011 som en 40-årspresent från mina två kära väninnor A och A. Det är fortfarande ett pytteträd som bara är en tvärhand högt, fast stammen har tjocknat rejält och man kan se att det har rotat sig ordentligt. I år kommer det också flera nya gröna skott, vilket jag hoppas innebär att det håller på att växa till sig lite grann.


Jag har satt trädet mot husets södervägg, där det står i lä snett bakom värmepumpen. Där är det varmt och skönt större delen av året. Ja, titta bara på sniglarna som sitter lite här och där på väggen och gottar sig! Här växer trädet i sällskap av lavendel, nävor, rosen Louise Odier, några tulpaner och den där ensamma kejsarkronan jag skrev om häromdagen. Förhoppningen är att det ska växa upp mellan fönstren så småningom. Än så länge har jag inte funderat så mycket på att spaljéa upp trädet, men det kanske vi får göra på sikt. 


Här i byn finns det ett vackert gammalt hus där det växer ett enormt persikoträd mot fasaden. Grenarna dignar alltid av frukt framåt hösten. Så vill jag att det ska se ut på Solhäll! Jag ska nog tjuvkika lite hur de har gjort med spaljéringen nästa gång jag går förbi. I mitt minne tänker jag att det växer fritt mot väggen, men det gör det nog inte.


Tills vidare njuter jag av mitt lilla blommande träd och går förbi och kikar på det flera gånger om dagen. Det bar frukt första året, men förra året frös blommorna ihjäl när det kom en köldknäpp sent i april. För säkerhets skull har jag "duttat" med en pensel i blommorna i år för att hjälpa till med befruktningen, och jag håller ett vaktande öga på väderprognosen varje dag. Blir det risk för frost tror jag nästan att jag sveper in trädet i min varma Fjällräven-jacka. I år vill vi ha persikopaj på Solhäll!

söndag 20 april 2014

Putte på plats

Ett säkert vårtecken på Solhäll är när snäckdammen plockas fram och vattenfylls, och när Putte får komma ut från vinterförvaringen i ladan. Det är en tung donna kan jag lova, så det är makens årliga uppgift att lyfta henne på plats.


Nu sitter hon är och solar sin bleka lekamen i vårsolens glans. Kanske borde hon smörja in sig med solskyddsfaktor?


För övrigt har jag joxat i trädgården även hela dagen idag. Jag har mestadels legat på knä och rensat ogräs i rabatten runt dammen. Det är ett hästgöra, men när perennerna väl kommer igång så sköter den sig själv resten av sommaren. Det ska bli så spännande att se hur den här rabatten utvecklar sig i sommar. Den var fin redan förra året, men blir säkert ännu bättre i år. 

lördag 19 april 2014

Vilken makalös dag!

Vilken makalös dag det har varit idag! Som en försmak av sommaren som komma skall. Jag har varit ute i SJU timmar, mer eller mindre utan avbrott, och har fått en hel del gjort i trädgården. Nu sitter jag i soffan med väderbitna kinder och en kropp som är trött men lycklig!

Dagens första projekt var att rensa lite ogräs och kratta till gruset vid pumpen, så att jag sedan kunde baxa ut däckstolen ur vinterförvaringen i ladan. När jag ändå var i farten passade jag på att rensa kirskål mellan ädelsyrénplantorna. Jag har lagt täckbark här i flera omgångar, men kirskålen kommer naturligtvis tillbaka ändå. Tanken är att syrénerna ska växa upp i en L-formad vinkel bakom gruspartiet, så att vi slipper se vårt otuktade "moras", som skymtar där i bakgrunden. Det går sakta...


Sen började jag gräva bort lite mer längs den överväxta kanten. Här ska vi fortsätta med andra buskar, med två gamla rosenspireor som utgångspunkt. Vi får väl se vad det blir, men jag ska nog börja med att gräva om buskar vi redan har på andra ställen.


Flera somrar i rad har jag stört mig på kaprifolen som klättrar mot väggen på baksidan. Den har blivit så förvedad, risig och gles. Jag tog helt sonika fram stora sekatören och klippte ner hela rasket. Återstår att se om det tar sig bättre nu när det får börja om från början, men annars får vi väl gräva upp det och sätta något annat här.


Rosorna är nu klippta, och likaså lavendeln. Jag har rensat upp i de runda rabatterna runt äppleträdstammarna på baksidan. Den döda stammen är helt ihålig nu och lever nog på lånad tid, men så länge får den fortsätta att agera klätterstöd åt Awakening-rosen. Jag pillade ner några vissnande pärlhyacinter och håller tummarna för att lökarna kanske vill blomma om här nästa år. I den här rabatten kommer även lite blandade perenner på sikt, som flox, nävor och hostor.


Eftersom maken är på dagsutflykt till Göteborg och inte har kommit hem ännu, så passar jag på att äta ostbågar till middag. Det är fint att vara vuxen, hehe!

fredag 18 april 2014

Påskpynt light

Påskpynt är inte riktigt min grej. I år har jag inte ens satt upp några fjädrar i busken i trädgården, och inomhus lyser påskriset också med sin frånvaro. Några stenägg i gult och grönt på ett fat är det enda som ser lite "påskigt" ut här hemma.


Måste det förresten vara höns och kycklingar på påsken? Funkar det inte lika bra med gäss? Tja, jag bor ju i Skåne och här borde man ju kunna komma undan med det. Fjäderfä som fjäderfä, kan man tycka!


Efter ett snabbt morgonbesök på en antikmarknad i grannbyn (där det inte bidde en endaste sak för min del) är det nu mysbralleläge som gäller resten av dagen. Är det någon dag på året man får sitta stilla utan att skämmas så är det väl på långfredagen, och fröken Grön är minsann inte den som gör avkall på traditionerna. (Åtminstone inte de som gagnar hennes intentioner, hihi!) 

Glad påsk på er allihop!

torsdag 17 april 2014

Dygn i Köpenhamn

Det senaste dygnet har vi varit i Köpenhamn, där vi firat två födelsedagar i familjen. Som av en slump visade det sig även vara dronningens födelsedag igår.


Efter solsken, vårvärme, smörrebröd, öl, fika, grillbuffet, femkamp på Tivoli och hotellfrukost med wienerbröd, så sitter vi nu på tåget hem och päser. Nu behöver vi nog inte äta mer i påsk...

tisdag 15 april 2014

Sol och datorstrul

Det lär vara vackert väder på ingående till påsk, iallafall här i södra Sverige. Jag tror minsann det har börjat så smått redan idag, då vi har haft flödande solsken, både inne och ute, mest hela dagen. Härligt! (Även om man ser hur dammigt det är och hur smutsiga fönstren är...)


Annars tjurar jag mest över att min dator har fått tokspel. Styrplattan lever sitt eget liv och fungerar bara lite som den vill, och nu när jag kör med mus så hoppar pekaren ändå hit och dit över skärmen. Den här texten är onekligen tålamodsprövande att skriva, vill jag lova. Rätt som det är skriver jag på ett helt annat ställe. Får väl ringa supporten och kolla vad som står på...

måndag 14 april 2014

Man tager vad man haver

I tvättstugan är det fortfarande inte riktigt färdigt. Vi måste ringa rörmokare för att komma och fixa ett element som hänger mer eller mindre fritt i luften, och vi behöver en blandare med kran och dusch i anslutning till badkaret. Innan vi får tummarna ur och fixa det, så har vi inte satt upp så mycket grejer på väggarna. Jag har iallafall totat ihop en liten hylla som ligger och väntar. Den är gjord av grejer som jag hittade i gömmorna här hemma. Själva hyllplanet är en fällbar skiva från smedens gamla köksbord, som bröts av en gång när jag lastade för tungt på det i källaren. Träytan är fin och får vara som den är.


Efter renoveringen i smatten hade vi ett par överblivna konsoller i svart smide från IKEA, som fick komma till användning nu.


Krokarna är jättegamla och kommer från en gammal hatthylla som satt i hallen när vi flyttade in. Jag är så glad att jag sparade dem när hatthyllan revs ner! (Har sett att liknande nytillverkade finns på Byggfabriken.)


Det blir en lagom liten hylla att ha saker på i tvättstugan eller att hänga badrocken på när man tassar ner för att ta sig ett dopp.


Man tager vad man haver! Återvinning när den är som bäst. Nu återstår bara att få tummarna ur och ringa rörmokaren...

söndag 13 april 2014

Reportage och bomullsbröllop

Imorse meddelade svärmor att reportaget som Anna och David gjorde om oss för ett par veckor sedan är publicerat i dagens nummer av Sydsvenskan. Att läsa om sig själv är läskigt och roligt på samma gång, men Anna lyckades fånga våra tankar bra i texten. (Det kan minsann inte ha varit lätt, som vi pladdrade på!) Extra kul är det att några av våra egna före-bilder har kommit med. Om ni vill läsa en nätversion av reportaget så kan ni göra det här.


Idag firar maken och jag bröllopsdag. Vår allra första faktiskt, även om vi snart har hängt ihop i 13 år. Tidigare i helgen hade vi så smått planer på att köra ner till Österlen idag, för att strosa längs havet och sedan äta middag på något trevligt gästgiveri. Istället blev det biltvätt i Hässleholm och jordgubbsmilkshake på en vägkrog av känt märke. Och vet ni vad, jag tror minsann vi hade lika värdefull tillsammans-tid ändå. För det är sådana vi är, min gubbe och jag!

lördag 12 april 2014

Knoppande kastanj

Vi har en gigantisk kastanj bakom ladan, som är översållad av jättestora sprickfärdiga knoppar. Maken sågade ner en av grenarna för flera veckor sedan, och idag såg jag att den låg där i rishögen knoppade sig, som om ingenting hänt. Jag tog helt sonika sekatören och klippte av några kvistar att sätta i min rostiga gamla mjölkkruka.


De ludna knopparna ser nästan ut som levande små varelser; mjuka och fina som små kycklingar. Det passar ju bra till påsk!


Kastanjeträdet har frösått nya små trädplantor på flera ställen på baksidan. Vi ska nog spara flera av dem ett tag, åtminstone tills man börjar kunna se hur trädformen blir. Då kan man gallra bort de som inte växer så bra. Om inte annat kanske man kan gräva upp dem och plantera på andra ställen. Jag tycker kastanjeträd är så vackra! Att de blir gigantiskt stora gör inte så mycket; det har vi plats för på tomten. Om inte annat får man väl ta ner dem om en sisådär 20 år eller så. Framtiden får väl utvisa hur det blir, helt enkelt.

fredag 11 april 2014

En skottkärra kommer lastad

Det är en regnig fredag i "Glesbygd". Jag har varit och klippt håret och handlat ännu fler penséer, som jag planterade i terracottakrukor och ställde i den skrangliga gamla skottkärran på framsidan.


Än så länge ser de fjuttigt nyplanterade ut, men det brukar ju inte ta så lång tid för dem att komma igång. Först funderade jag på krukade påskliljor, men jag vet att jag kommer tröttna tvärt på dem så snart påsken är över, så jag struntade i det. Dessutom älskar jag penséer!


Nu ska jag ta mig ett bad fast det bara är fredag. Jag tror att min förkylning och mina frusna tår kommer tacka mig för det. Mer aktivitet än så blir det nog faktiskt inte idag, tycker jag det känns som. Ha en riktigt skön fredagkväll där ute i stugorna! Det ska jag ha!

torsdag 10 april 2014

Nu blommar det!

När jag klev ur bilen här hemma efter jobbet idag var jag tvungen att ta mig en runda i trädgården, med mobiltelefonkameran i högsta hugg. Bara på några dagar så har det börjat blomma på flera olika ställen. Mest iögonfallande är den gamla forsythian vid ljugarbänken. Ska det ändå vara gult, så ska det vara rejält!


I det lilla stenpartiet vid gårdspumpen blommar ett par tuvor med alpkrassing. (Tur man har planteringslapparna kvar, för det där namnet hade jag verkligen inte kommit ihåg annars!) 


Ormögat intill päronträdets stam sprider sig mer för varje dag som går. Underbar blå färg!


Invid husgrunden kommer en ensam kejsarkrona varje år. Den är egentligen helt malplacerad, men eftersom den hinner blomma över långt innan rosor och annat kommer igång på allvar, så får den vara kvar. Dessutom är det kul med en blomma som härstammar från svunna trädgårdstider här på Solhäll. (Det är inte mycket annat som gör det i rabatterna...)


Bakom kejsarkronan står mitt lilla persikoträd, vars grenar är fullkomligt sprängfyllda med rosa små knoppar. I år ska jag vara duktig och "dutta" med pensel när blommorna har slagit ut, så kanske vi får en persika eller två. Det missade jag förra året, men sen frös blommorna ändå sönder när vädret slog om, så det kanske inte spelade så stor roll.


I rabatten på framsidan hittade jag blommande nunneört. Den dök upp mitt ute i gräsmattan förra året, men jag flyttade den hit och det verkar den ju gilla.


På hörnan vid ladan blommar små påskliljelökar som jag pillade ner efter påsken förra året. Här har det också dykt upp en tuva självsådda violer/penséer av något slag. De tittade upp redan i februari!


Och på ett självsått mirabellträd på baksidan blommar det till och med direkt på stammen!


Nu är jag ledig i hela ELVA dagar, hurra! Håller tummarna så det knakar för lite trädgårdsväder under påskveckan, men först ska jag se till att kurera en förkylning som hoppade på mig igår. Det är nog min tur, helt enkelt. Rättvist ska det vara, även när det gäller bacillusker.

onsdag 9 april 2014

Pippi på ugglor?

Att jag har haft pippi på ugglor i flera år är väl kanske ingen nyhet. Det senaste året har jag ju faktiskt kunnat känna mig riktigt trendig, eftersom det finns ugglor i alla möjliga varianter ute i handeln nuförtiden. Som de här sötnosarna i mässing på Åhléns, till exempel.


Men mitt i denna tsunami av ugglor går jag nästan och blir lite anti. Det är liksom alldeles för lätt att hitta dem nuförtiden. Och lätt ska det ju inte vara, hihi! De fina mässingsugglorna på bilden fick faktiskt stå kvar på sin hylla. Kanske kommer det någon annan hugad spekulant, som inte är lika motvals som jag, och förbarmar sig över dem. 

tisdag 8 april 2014

Pelargonrapport

Ute i smatten har mina omplanterade pelargoner vaknat till liv med besked. Det ser ut att bli täta fina plantor i år; säkerligen ett resultat av att jag var modig och klippte ner dem brutalt för ett par veckor sedan. Ska man vara så elak att man knipsar av de första blommorna när de kommer med, för ännu bättre resultat? Så modig vet jag inte om jag är...


Fortfarande är jag inte riktigt säker på vilken planta som är vilken sort; mina pelargonkunskaper är inte speciellt fördjupade och inkluderar definitivt inte att kunna avläsa dem på bladen. Den enda sorten jag kan namnge är Mårbacka, men sen har jag även någon annan rosa variant, några röda och en sort som jag fick av min mamma förra året som blir nästan laxrosa. Den sistnämnda minns jag bestämt stod i Kockums-hinken i somras, så det gör den nog i år med, om jag nu inte har blandat ihop dem helt vid omplanteringen.


Det där med att komma ihåg undernamn på växter är jag överhuvudtaget väldigt dålig på. Jag är stolt nog att veta att en näva är en näva, ett äppelträd är ett äppelträd och att en pelargon är en pelargon. (Fast när det gäller mina rosor har jag faktiskt rätt bra koll!)


Smatten är för övrigt fortfarande det "rum" som gör sig bäst på bild här hemma. Hoppas jag inte tröttar ut er med den ständigt återkommande bildvinkeln, hihi!

måndag 7 april 2014

Rensning i kryddlandet

Under gårdagen tog jag mig an kryddlandet vid ladan. Meningen var först att jag bara skulle rensa upp och klippa ner lite grann där, men ni vet hur det är när man börjar pilla i en ände och hur det får dominoeffekt och leder till att man gör mer än man hade tänkt. När jag var klar hade jag både grävt om, lagt nya stenar och flätat ett nytt pilstaket. Framför hålet i ladans grund har det också suttit ett pilstaket tidigare, men jag ska nog hitta på något annat att sätta för där i år. (Armeringsnät, kanske?)


Myntan hade spridit sina rötter i hela kryddlandet, så jag bestämde mig för att gräva upp den och plantera om den i tunnor istället. Det blev två tunnor till slut, med vanlig mynta i en och marockansk mynta i en. I sommar ska det bli mojito och tabbouleh för hela slanten, hade jag tänkt! (Det var vi dåliga på förra sommaren.)


Vartefter jag grävde myntarötter så fick jag rädda över andra kryddväxter till den stensatta delen, som liksom ligger "en halvtrappa ner" eftersom ladan ligger i en sluttning. I den här delen hamnade rosmarin, dragon, persilja och gräslök. I bakgrunden skymtar dörren till en liten jordkällare under ladan, men den törs vi inte riktigt använda eftersom taket håller på att rasa in där nere. 


Oregano och citronmeliss har fått stanna kvar bakom pilstaketet, tillsammans med en stockros som redan är på väg upp. Om en månad eller så får de sällskap av säsongens nya örter. I stenrabatten är gräslöken är nästan redan klar för den första skörden!


Den rostiga gamla mjölkkannan har fått flytta upp hit från köksträdgården. Jag tänkte att man kan ha en terracottakruka med basilika eller något annat trevligt i den i sommar.


På bilderna syns det ganska tydligt att vi fortfarande inte har målat den bakre kortsidan på ladan. Det har vi haft som plan flera år i rad nu, men när kastanjeträdet slår ut så blir det himla svårt att komma åt. Det bästa vore ju så klart att passa på nu i april. Återstår att se om vi lyckas med det i år...