onsdag 3 juli 2024

Planterat i krukor

Det har varit lite svalare både igår och idag, och så tycks vädret fortsätta en tid framöver. Jag hänger faktiskt inte upp mig så mycket på semestervädret, för det där kan man ju ändå inte påverka. Dessutom finns det aktiviteter för alla väder. Eller inga aktiviteter alls, om man hellre vill det. Igår körde jag en sväng till Kristianstad och hamnade föga förvånande på Solhaga Garden. Det var sommarens första besök, faktiskt. Jag känner mig nästan duktig som har hållit mig därifrån så länge, hihi! Förvånande är det dock att jag inte köpte så mycket, men lite sommarblommor kom jag ändå därifrån med. Dem har jag planterat i krukor idag. 


Det blev bland annat fuchsia och snötörel 'Diamond Frost'. Trots att jag har en hel lada full med krukor, så hittade jag inga utekrukor som jag ville ha. Är inte det typiskt, så säg? Lite som att ha en hel garderob full av kläder, men ändå aldrig hitta något man vill ha på sig. Det slutade med att jag tog fram borren och borrade hål i några inomhuskrukor. De kanske inte är så regntåliga, men det lär jag bli varse. Går det, så går det. Går det inte, så har jag som sagt en hel lada full av blomkrukor, hihi!


Fuchsia börjar mer och mer bli en sommarfavorit. I år har jag både vita och ceriserosa. Jag gillar det lite yviga växtsättet, och blommorna är nästan utomjordiskt vackra när de slår ut. Som små ballerinor i tyllkjolar, som hänger och dinglar från grenarna. Knoppstadiet är minst lika fint. 


Jag smyger in lite gult här och där. Gärna ljusgula toner, som eldkronan på bilden här nedanför. Eldkrona är för övrigt en väldans trevlig blomma. Jag läste någonstans att man ska plantera dem i större kruka än man köpte dem i, så på sikt får jag kanske byta. Pumporna i keramik är kanske inte så somriga, men fina, så de får vara med iallafall. 


Jag har redan jätteverbena, både i kruka och på friland i köksträdgården, men kunde inte motstå ett exemplar till. På krukan står det 'Bampton', men jag vill minnas att den sorten har mer mörklila stjälkar. Kanske den var felmärkt? Kan det här vara en 'Lollipop', tro?


Oavsett vilket, så älskar jag verbenans skira och lite rangliga utseende. Den är förvånansvärt stabil och tål alla varianter av väder. Även om jorden torkar ut, så brukar verbenan hämta sig fint när den väl får vatten. Och så älskas den inte bara av mig, utan även av humlor och bin. 


På laduväggen har jag hängt upp den där krukhållaren i smide, som jag köpte på loppis i lördags. Den blev fin där och har fått sällskap av en minipetunia i ljuvaste gredelin. Är inte "gredelin" ett ljuvligt ord, så säg? Det borde vi använda mycket mer.


Vädret ska som sakt bli lite comme si comme ça framöver, så vad som står på agendan imorgon vet jag inte förrän då. Vi får helt enkelt se vad vi känner för när vi vaknar. Är inte det semester, så säg?

tisdag 2 juli 2024

Örtagård och Blomsterhav

Jag har ständigt ett öga på jakt efter fina kuddar att ha i soffan. Jag är aldrig riktigt nöjd, utan tröttnar och byter kuddvaren kanska ofta. Finns den perfekta soffkudden ens? Jag kanske iallafall har hittat den nu i "Örtagård" från Boråstapeter. "Örtagård" är en tapet från början, vars mönster är handmålat av Amanda Norblad. Mönstret är onekligen lite William Morris-inspirerat, och tapeten finns i fem olika färgställningar. Kuddvaret jag köpte har svart botten med gröna blad och blommor i olika rödrosa toner. En riktig sommarkudde. 


Jag passade även på att klicka hem två vackra kökshanddukar i mönstret "Blomsterhav", som också är en tapet från början. Även detta är ett handmålat mönster, den här gången av Noomi Spange. Hon säger att inspirationen kommer från hennes föräldrars vildvuxna trädgård med bland annat lupiner, luktärt och solmogna smultron. Tapeten finns i tre färgställningar. Handdukarna blir en härlig färgklick i köket. 


Ibland blir jag sugen på att ha ett jättestort hus med många rum, så att man kunde välja och vraka bland alla fina tapeter som finns. Men sen ser jag mig runt i vår stökiga lilla stuga och inser att det räcker gott och väl att hålla ordning på 76 kvadratmeter. Men drömma kan man ju göra utan någon som helst ansträngning. 

måndag 1 juli 2024

Häckklippning och bärskörd

Min första semesterdag blev synnerligen produktiv. Vi klippte häckarna både på uppfarten och längs gatan,  fyllde hela trädgårdstunnan med klippet och åkte till tippen med de grenar som var för stora. Sen tog jag på mig hörlurarna, lyssnade på poddar och rensade hela grusgången på framsidan från ogräs. Lika tillfredsställande som att klämma pormaskar, hihi!

Sen plockade vi röda vinbär och körsbär för fulla muggar. Det är otroligt vilket bärår det är i år. Vi plockade av hur mycket som helst, men det är ändå hur mycket som helst kvar. 

Att sylta och safta står inte direkt på agendan med tanke på makens diabetes, men han älskar att ha vinbär på frukostfilen, så han fyllde mängder av enliterspåsar och stoppade i frysen. Det är dock lite för surt för min del. 

Körsbär däremot är ett bär helt och hållet i min smak. Jag glufsar i mig dem som en hungrig skata. Vi lämnade stegen kvar, så att man kan klättra upp när man vill och plocka fler. När jag var i Grekland i maj åt jag grekisk yoghurt med körsbärskompott och honung till frukost, och det smakade himmelskt. Kanske provar jag att göra något liknande med delar av vår egen skörd. 


Vi har även haft besök av en lokal plåtslagarfirma idag. När det ösregnade igår förmiddag började det nämligen droppa in vatten genom köksfläkten ner på spisen, och det kändes ju onekligen inte så bra. Vi misstänkte själva att det hade gått hål på skarven mellan den lilla skorstensventilen och plåten på taket, och precis så visade det sig också vara. Det börjar verkligen bli dags att göra något åt hela taket, för det sjunger verkligen på sista versen, men tills vidare fixade plåtslagaren till hålet med en stor klick silikon. Vi håller tummarna för att det funkar tills vidare. 


En del människor brukar behöva ett par dagar eller mer att bara varva ner på, innan de kan ställa om från jobb till semester. Någon sådan tid behöver jag inte alls. Jag har någon slags inbyggd av-och-på-knapp, som jag tryckte på redan när jag körde hem från jobbet i fredags. Jag vet inte hur det går till, men det är vansinnigt skönt att det är så. Imorgon vaknar jag till en ny oskriven dag. Vi får väl se vad vi känner för då.