onsdag 31 juli 2019

Sidorabatt och eftermiddagsfika

Efter gårdagens arbete var det en ganska sliten duo, som tillbringade större delen av förmiddagen i soffan. Fast strax innan lunch stod jag vid badstugan och grävde igen. Jag tänkte att jag skulle rensa upp lite mer i bakkanten av den lilla sidorabatten, där jag redan i höstas planterade kärleksört, uddbräken, murgröna och en uppstammad perukbuske. Den nya kantstenen blev verkligen bra där.


Jag grävde om lite grann bland de befintliga plantorna och pillade ner ytterligare några kärleksörtsplantor, som jag hade i en kruka i köksträdgården. Den stora stenbumlingen är en klar favorit, som gör sig fint mot grönskan. Den lades åt sidan av grävskopan, som var här och grävde för husgrunden i december 2017. Jag hade gärna haft fler riktigt stora stenar i trädgården. Vi har faktiskt ett helt gäng, som grävdes upp när vi (läs: hantverkarna) murade en ny kökstrappa, men de ligger nervälta i moraset och är nästan stört omöjliga att flytta med handkraft. Hade vi haft en vettig plan för dem, så hade vi ju kunnat be grävmaskinisten flytta dem när han ändå var här. Det är lätt att vara efterklok.


Jag flyttade den lilla perukbusken cirka 40 centimeter åt höger, så att den får lite mer svängrum att växa, nu när planket har kommit på plats. Murgrönan får nog vara kvar på sin ursprungliga plats. Förhoppningsvis breder den ut sig över hörnet på sikt. Eller så kanske jag leder den upp på planket., fast där är jag lite sugen på att sätta en pipranka, tror jag. Buskaget i bakgrunden är en förvildad forsythia och en snöbollsbuske (utanför bild till höger). Det är svårt att se var den ena slutar och den andra börjar, så jag borde nog frisera dem lite grann till hösten.


Jag har ett helt gäng växter av olika slag som står och väntar på utplantering, men längre än så här hann jag inte idag. På eftermiddagen var vi nämligen bjudna på fika hemma hos en av mina kollegor. Han bor på en gammal släktgård med en massa spännande byggnader, bland annat en gammal vattenkvarn. En sådan här fin water feature skulle man ju vilja ha hemma i trädgården. Om man är intresserad av historia, kan man komma hit (klickbar länk) och gå på kulturvandring. 


Imorgon fortsätter jag med min lilla rabatt, om vädret tillåter. Vi får väl se vad som kommer i jorden då. Om lusten faller på, åker vi kanske också över smålandsgränsen på gårdsauktion i Barkhult framåt sen eftermiddag. Vi får väl se vad som händer.

tisdag 30 juli 2019

Grustrappa och kantsten

Idag passade maken och jag på att slå två flugor i en smäll: Njuta av det sommarvarma duggregnet samtidigt som vi påbörjade arbetet med "grustrappan" ner till stugan. Nivåskillnaderna är svåra att fånga på bild, men det sluttar ganska mycket från rosbågen och ner. Någon form av terrassering var därför nödvändig för att gruset inte ska halka ner. Vi löste det på enklast möjliga sätt: Stoppbrädor och armeringsjärn. 


Som vanligt handlade vi materialet på byns förträffliga bygghandel. Där brukar man få låna släp gratis, men idag fick vi till och med grejerna hemkörda med lastbil, utan någon som helst väntetid. Otrolig service!


Tidigare under förmiddagen hade vi varit och hämtat upp ett gäng kantstenar, som låg ute med rubriken  "Gratis" på en lokal köp- och säljsida på Facebook. (Återvinning när den är som bäst.) Vi grävde ner dem som kant mot ormbunksrabatten på den högra sidan, och det blev riktigt bra. Jag älskar att de redan är mossiga och gamla! Det dämpar den splitternya känslan som råder i övrigt, innan träet i de impregnerade reglarna dämpar sig och blir silvergrått. 


Nu saknas bara ett snyggt avslut under rosbågen och så naturstenarna, som ska bilda en sluttande "mur" på den andra långsidan. Mer grus behövs det nog också, men det fyller vi på efter hand som vi trampar till det grus som redan finns på plats. 


Snart väntar allt det roliga: "Fiffandet" med krukor, pryttlar, möblering och plantering. Hurra!

måndag 29 juli 2019

Bukett, täckbark och grävning

Puh, så varmt det har varit idag. Vi hade 26 grader redan på morgonen, och temperaturen klättrade över 30-strecket redan innan lunch. Jag har suttit inomhus framför en golvfläkt stora delar av dagen och njutit av trädgårdsbuketten jag plockade ihop igår. Den har verkligen extra allt: Dahlia, zinnia, kärleksört, ringblomma, jätteverbena och skogsaster. Jag låtsas att det är brudbuketten jag aldrig hade, hihi! Bättre sent än aldrig. 


Innan lunch ryckte vi upp oss och körde ner till en av byns två mataffärer för att köpa täckbark. Det låter kanske lite galet, men vi ville passa på och snygga till bakom planket, nu när ytan utanför gruset är urgrävd och ogräsfri. Man anar trots allt den här delen från insidan, och maken har planer på att göra en liten hemlig trädgård i den här hörnan på sikt. Jag är storsint och har gett honom fria händer att göra vad han vill med de 5 kvadratmetrarna här. Själv har jag ju trots allt 1495 kvadratmeter att leka med, hihi! Fem påsar täckbark räckte inte så långt, men vi får väl köpa mer en annan dag. Den fula gröna platskanten ska vi klippa ner lite grann och "kamouflera" med sten. 


Sen gick vi in för att svalka av oss vid fläkten igen, men efter en timme eller så blev jag rastlös och sugen på att gräva. Sagt och gjort. Jag grävde bort den resterande gräs- och ogrässvålen framför stugan, upp mot rosbågen. Här ska vi också lägga grus, men eftersom marken sluttar behöver vi terrassera lite grann med två eller tre "trappsteg". Vi har grunnat lite på hur vi ska göra det och kommit fram till att det enklaste sättet är att slå ner liggande impregnerade reglar med armeringsjärn och fylla på med grus upp till kanten på varje nivå. Det får nog bli ett nytt besök på bygghandeln redan imorgon. 


Ett bra avslut mot gräsmattan behöver vi också göra. Det blir nog en enkel rad med gatsten eller betongplattor under rosportalen, för det har vi redan tillgång till. På båda sidorna om den terrasserade grusgången blir det natursten sen, men någon sådan har vi inte fixat än. Det får nog bli en runda eller två med släp till grustaget någon dag. Trästolparna till höger fyller ingen som helst funktion, mer än att markera ungefär var kanten kommer att bli.


Åskan mullrade på avstånd medan jag grävde och det kom tre droppar regn, men sen blev det inget mer med det. Inte fick vi något åskregn igår heller. Det är inte annat än att man är lite besviken. Törs man hoppas på regn imorgon, tro? Det känns som om det behövs nu. 

söndag 28 juli 2019

Sista söndagen i juli

Igår "bidde" det visst inget blogginlägg. Maken och jag var nämligen på en särdeles trevlig grillfest större delen av eftermiddagen och kvällen. Och vilken underbar sommarkväll det var! Alldeles ljummet ute. Det kom en rejäl och alldeles varm regnskur vid 16-tiden, men sedan torkade det upp lika snabbt igen. Vi hängde vid poolen, spelade gitarr, åt god mat och bara umgicks. Väldigt trevligt!


Idag tänker jag mest skrota runt innanför grindstolparna här hemma, tror jag. Njuta av allt det fina i vår trädgård. Jag drömde i natt att jag kom hem och det stod grävskopor i hela trädgården, och att de hade grävt upp precis allting och förvandlat hela tomten till en enda stor lergrop. Huuu! Ibland är det verkligen en befrielse att vakna, hihi!


Idag avslutar jag min fjärde semestervecka. En vecka kvar. Som vanligt väljer jag att tänka "en HEL vecka" snarare än "BARA en vecka". Man vill ju inte förstöra sin sista ledighet med jobbångest. Fast någon sådan har jag faktiskt inte heller. Allt har sin tid, och augusti brukar vara en månad som bjuder på ganska mycket trevligheter både privat och på jobbet.



I augusti brukar också den riktiga loppissäsongen dra igång i Skåne. Jag pratar om de där stora idrottsplatsloppisarna, då man brukar kunna göra de riktigt bra fynden. Just nu har jag egentligen ingenting speciellt som jag letar efter, men den där känslan av skattjakt är ju så himla kul. Under den kommande veckan är det dessutom ett par auktioner på gång, och det är ju nästan ännu roligare. 


Framåt 11-snåret nu på förmiddagen hoppas vi på en regnskur med lite åska, om prognosen stämmer. Då bänkar vi oss på glasverandan och njuter av skådespelet. Det ser jag fram emot!

fredag 26 juli 2019

Nytt parasoll

Vårt gamla parasoll gick sönder när det (och hela det gamla bordet) blåste omkull redan förra sommaren. Jag har försökt laga det i omgångar, men efter midsommar i år gav det upp för gott. Nu när vi har det nya bordet på plats, passade jag på att klicka hem ett nytt parasoll på sommar-rean på nätet. Det kom igår, så nu är ordningen återställd. 


Jag gillade vårt gamla parasoll, så det nya är nästan precis likadant. Jag gillar känslan av segelduk, och uteplatsen blir så himla mycket mysigare när det finns ett "tak" att fälla upp. Praktiskt är det ju också, när solen skiner. 


Idag har jag suttit under parasollet och läst nästan hela dagen. En islatte med vaniljglass höll mig sällskap på eftermiddagen. Så gott!


Nu är parasollet ihopfällt för kvällen. Jag tänkte att jag skulle bli lite duktig på just det, så att det inte blåser sönder igen. Välta hela bordet lär det dock inte klara, för det väger verkligen hur mycket som helst. 


Jag har faktiskt en loppisfyndad parasollfot i gjutjärn, som skulle göra att parasollet står ännu stadigare. Problemet är bara att de gamla bultarna inte går att skruva ur. Jag ska nog ta med den till verkstan på jobbet i höst och se om de kan hjälpa mig att få bort dem. Lite matt svart sprayfärg sen, så kommer den bli superfin. 


Skönt med en riktigt slapp dag. Det behöver man mellan varven. 

torsdag 25 juli 2019

Sol, sand och sanna vänner

Innan torsdagen övergår i fredag, bjuder jag på en bild från kvällens magiska solnedgång vid Skummeslövsstrand. Min lilla dagsutflykt dit har bjudit på sol, sand, havsbad, god mat och framförallt ett härligt möte med två av mina allra käraste vänner, som båda bor utomlands i vanliga fall. Vi träffades 1990, när vi jobbade som au pairer i USA, och har sålunda hållit ihop i 29 år vid det här laget. Helt galet vad tiden går, men härligt att vänskapen fortfarande består. 


I skrivande stund är jag hemma igen, fortfarande med sand mellan tårna och salt i håret. Nu trycker jag på "Publicera"-knappen och säger godnatt.

onsdag 24 juli 2019

Planket är på plats!

Samma dag som värmeböljan drog in över södra Sverige, så hade vi planerat in att skruva upp planktrallen. Brädorna hämtade vi tillsågade och klara på bygghandeln imorse, och sen anslöt eminent bygghjälp i form av min far och hejaklack i form av min mor. Löjligt varmt var det onekligen, men som tur var drog det in lite moln som dämpade det värsta gassandet. Efter lite klurande med den första sektionen fick in schvunget riktigt bra, och voilà! Nu står hela planket klart, och det blev så himla bra! 


Maken hade räknat ut exakt hur många tillsågade plankor det skulle gå åt, och det stämde på pricken.: 128 stycken. Så här glada var min far och jag när den sista plankan kom på plats på eftermiddagen. Heja oss, så bra jobbat!


Nu ser det så mysigt ut, när man går in genom rosportalen. Vad väntar där bakom hörnet på planket? Inte så mycket än så länge, men nu kan vi börja inreda. Eller heter det "utreda" när man inreder utomhus?


Det blev en riktigt stor innergård, så nu har vi hur mycket plats som helst att inreda vårt ute-spa. Kallbadtunnan är beställd, men kommer väl inte än på några veckor. Vi ställde iallafall dit duschen lite provisoriskt, för att det inte skulle se så tomt ut. Vi ska koppla in en slang, som vi sedan drar ut på baksidan av planket och genom buskaget bakom. 


Gott om plats för ett bord och några stolar finns det också. Det får vi leta efter på loppisarna framöver. Lite gröna planteringar behövs absolut också, för att mjuka upp träet och gruset. Min lilla bambuplanta får göra jobbet ensam så länge. Den ser onekligen lite fjuttig ut, men den kämpar på!


Tusen tack för hjälpen, pappa! Det här blev verkligen bättre än vi kunnat hoppas på. 

tisdag 23 juli 2019

Glasbubblor

När mitt växthus var nytt och tomt för tre (?) år sedan, hängde jag upp några glasballonger i taket. De har hängt kvar där sedan dess. Nu när tomaterna bildar en djungel där inne, så syns de visserligen inte så mycket, men man anar dem där uppe i grönskan. 


Den vita ballongen var ljusblå en gång i tiden, men har blivit blekt av tidens tand. Fin ändå! 


Gula och gröna ballonger finns det också. De ser nästan ut som såpbubblor när solen strilar in genom växthustaket. 


Jag tycker det är så vackert med färgat glas här inne. På grusgolvet står en grönturkos damejeanne, och under symaskinsbordet en mindre glasburkliknande flaska. Båda från loppis så klart, där man brukar kunna fynda dem jättebilligt. Jag älskar mina "glasbubblor"!


Idag har jag faktiskt inte gjort ett endaste dugg. Och det var skönt det med, kan jag meddela. Imorgon skruvar vi upp plankbrädor i 27 graders värme. (Nåväl, så länge vi orkar iallafall.) Tur man har isglass i frysen, hihi!

måndag 22 juli 2019

Reglar och rosportal

Efter att ha ägnat morgonen åt att ordna upp ett kapat Netflix-konto (någon jeppe i Brasilien hade lyckats ändra både mailadressen och lösenordet...), körde vi en ny runda till vår lokala bygghandel. Där handlade vi bland annat reglarna som fattades för att kunna slutföra ramen till planket. Väl hemma gick det riktigt snabbt att få dem på plats. Vi är ju rutinerade byggare numera, hihi!


Vi har verkligen världens bästa byggbutik här hemma i byn. De är både hjälpsamma och trevliga, och dessutom kan de kapa upp materialet till en, om man vill. Nu har vi beställt färdigsågade 170 centimeter långa plankbrädor, som vi ska hämta på onsdag. Låna släp gratis får man också göra, vilket är helt suveränt. Och om man är som vi, som inte handlar allt på en gång, så är det ju himla praktiskt att det är nära också. 


Idag köpte vi också nya 95x95-stolpar att bygga portalen av. Dem slog vi ner med hjälp av jordankare, precis som plankstolparna. Så mysigt det blev med en liten "dörröppning" ner till stugan! Nu återstår det att se hur stabilt den står när höststormarna kommer, men det ska nog gå bra. 


Tanken är ju att den befintliga Rosenholm-rosen ska klä in den vänstra halvan av portalen på sikt. Jag försökte börja ordna upp grenarna idag, men de är superlånga och ligger inflätade bland syrenstammarna, så det var inte det lättaste utan att förstöra dem- Jag ska nog låta rosen blomma över först och sedan klippa ner den rejält till hösten och låta den börja om från början. Då kommer det  säkert bli lättare att leda den dit den ska på ett snyggare sätt. 


Vid den andra stolpen satte jag korgen med min nya Bonica Climbing-ros. Jag funderar på att plantera den där, men kanske skuggar päronträdet i bakgrunden lite väl mycket här. Det hade ändå varit trevligt att komplettera Rosenholm med en roskompis som remonterar. 


På insidan av portalen har vi en del markarbete kvar att göra. Den sönderkörda grässvålen ska bort och ersättas med naturgrus fram till portalen. Här sluttar marken ganska mycket (mer än vad som syns på bilden), så eventuellt kommer vi behöva terrassera gången lite grann. Sen ska det till en massa natursten på sidorna också, och någon form av kant precis under portalen ut mot gräset på andra sidan. 


Hej och hå, vad vi grejar på semestern. Det har nästan gått oförskämt bra hittills, särskilt med tanke på att ingen av oss var speciellt byggkunnig från början. Och tänk, vi håller sams också. Tur ändå att man kan googla saker, hihi! Och att vi har en bra bygghandel, som sagt. 

söndag 21 juli 2019

En dag i Degeberga

När maken och jag anlände till Degeberga antik- och samlarmarknad vid 10-tiden i förmiddags, var det redan full rulle där. Precis som det är varje år. Det är helt klart inte bara vi som tycker det är kul att gå runt där och titta på alla saker. Och nog finns det mycket man skulle kunna tänka sig att ta med hem: Vattenkannor, zinkhinkar, Upsala Ekeby-krukor, Pyro-grejer i grönt, roliga engelska tobyjugs (ni vet sådana där muggar och kannor som är gubbar), tyska tomtar, gamla bryggeriträdgårdsstolar, drickabackar, vackert porslin, you name it... Fast allt är himla dyrt, tycker jag som är van vid loppispriser, hihi! 


Nästan loppispris fick jag iallafall betala för en förvaringslåda, som enligt säljarens utsago kommer från en gammal verkstad. Den där smutsturkosa färgen är helt klart i min smak; funkar finfint som komplementfärg till grönt. Ett helt kilo bigarråer investerade jag också i, men dem har vi redan ätit upp. 


Regnet kom precis när vi var klara och skulle gå tillbaka till bilen. Och sen har det fortsatt regna i omgångar under eftermiddagen, vilket bara känns skönt. Samtidigt är det märkligt varmt ute, så det blir nästan lite tropiskt i luften. Med detta avslutar jag min tredje semestervecka. Imorgon startar den fjärde.

lördag 20 juli 2019

Muggar, gräsklippning och snickeri

Vi började dagen med en tur till två fasta loppisar här i bygden. På den ena hittade jag två fina muggar i ärggrönt från Gabriel Keramik för 10 kronor styck. Jag har redan druckit kaffe ur den ena av dem, och det smakade bra. Det är roligt med olika kaffemuggar i köket, tycker jag. "Hmmm, vilken mugg ska jag välja idag?"


Efter lunch klippte jag gräset för första gången på två och en halv vecka. Jag behövde dock bara tömma uppsamlaren två gånger, så så himla långt var det nog inte. Ändå är skillnaden efteråt alltid så markant. Hela trädgården ser liksom prydligare ut på en gång. 


Senare på eftermiddagen blev vi sugna på att snickra lite igen. Vi mäter tillsammans, och sen sågar maken och jag skruvar, så när vi väl jobbar går det ganska snabbt. Nu är nästan alla underreglar på plats. Eftersom några av stolparna kändes lite ostadiga (jordankarna står direkt i matjord på ett par ställen) har vi även skruvat fast stöttor på ett par ställen. De försvinner ut i buskagen på baksidan av planket och kommer inte att synas sen. Medan vi ändå var igång skruvade vi fast en dörrstopp med hake på trappan utanför stugan och den fina gjutjärnsventilen in till bastun. 


Varmt och gott har det varit idag, men imorgon ska det visst bli regn. Jag hoppas nästan på det, för nu är det bra torrt i marken igen. Dessutom vore det trevlig att få lite hjälp att skölja bort dammet från allt grus, så att dess rätta färg kommer fram. Vi tar med oss regnkläderna och kör till Degeberga för ett besök på den årliga antikmarknaden. Det brukar vara en trevlig utflykt med mycket roligt att titta på. Hoppas så även i år. 

fredag 19 juli 2019

Fredag på Solhäll

Idag blir det inget inlägg om grus, hihi! Men vi har varit produktiva på andra sätt under dagen. Efter frukost började jag med att ytbehandla vårt nya utebord, innan solen gassade på alldeles för mycket. Nu har träet fått en skyddande hinna av något fiffigt som de rekommenderade på färghandeln och som ska hålla både för väta och smuts. Det riktigt lyser "nysnickrat" om bordet i nuläget, men med tiden kommer det att bli silvergrått, så där vackert som lärk blir. 


Efter lunch sågade vi till de översta reglarna och skruvade upp dem mellan stolparna med hjälp av vinkeljärn. I början var vi duktiga och använde vattenpass, men när den första regeln var uppsatt, så övergick vi faktiskt till att använda den och ögonen som mått för var nästa regel skulle sitta. Kanske inte så vetenskapligt, men det blev faktiskt jättebra. Det blev åtta reglar idag. Vi slutade för dagen, medan det fortfarande gick bra, så underreglarna får vi ta en annan dag. 


Sommarens första dahlia blommar nu. Den heter 'Wizard of Oz' och är uppdragen från en av knölarna jag köpte från Zetas tidigare i år. Än så länge har det varit ganska dålig fjutt i flera av de andra knölarna, men just den här sorten verkar växtkraftig. Jag har tre stycken, och alla tar sig lika fint. 


Jag flyttade upp alla tre till uteplatsen, så att de får blomma på första parkett. Korgarna köpte jag på Granngården tidigare i sommar. Jag älskar mörkbruna korgar, och de här är riktigt rejäla. 


En del andra växter har också fått komma upp på uteplatsen i väntan på riktig utplantering, som till exempel det stora buxbomklotet och den lilla japanska rönnen. Till höger om jätteverbenan står även hortensian Annabelle i en zinkhink. 


Ikväll har det verkligen varit en sådan där kväll då man aldrig vill sluta pyssla. Ljuvligt! Men imorgon är det ju en annan dag, och får man tro väderleksprognosen, så ska den bli lika fin. Det tackar vi för!

torsdag 18 juli 2019

Grus förstås!

Och vad ska Fröken Gröns blogginlägg handla om idag, då? GRUS förstås, haha! Kanske inte så innovativt, men det är ju det vår tillvaro kretsar kring just nu. Nu är hela södersidan grusad; även de kvadratmeter i hörnet som kommer att hamna utanför planket. Kanske blir det en liten hemlig trädgård där sen, och om vi inte vill ha gruset kan vi ju alltid ta bort det. Kanske blir det rentav en liten port i planket ut hit i framtiden. Dessutom känns ytan lättare att jobba med som helhet, när allt är grusat. 


På bilden här nedanför står jag "utanför" planket, i ovan nämnda hemliga hörna. Runt själva huset ska vi ha öppet, så att det blir ett öppet flöde runt det, och där trallen ligger ska vi ha uteduschen. Södersidan på huset är ju egentligen som gjord för ett spaljerat träd, men det blir nog inte det ändå. Dels sticker taknocken ut så att regnet inte når in där, dels är marken ganska hårt packad med dräneringsgrus. Men man kan ju alltid plantera något i en upphöjd bädd, om man vill. 


Ivrigast har vi varit att se hur det blir med grus på framsidan av stugan, så det kunde vi inte låta bli att lägga idag. I ärlighetens namn har vi bara lagt en liten bit ut ifrån huset, men tillräckligt mycket för att det ska se färdigt ut i väl valda vinklar. Och jag har självklart ställt tillbaka bänken och fixat lite, hihi!


På norrsidan av stugan är det fortfarande helt orensat ut i det vi kallar moraset. I år är det mer uppväxt än vanligt efter grävningen förra året, men det gör vi inget åt nu. Men eftersom vi ville lägga grus även på vänstersidan av trappan, så rensade jag upp och grävde ur där lite grann. Även om det fortfarande är lite provisoriskt, så blev det en jättemysig liten hörna.


Tralltrappan gör sig bättre nu, när betongplattorna under försvinner i gruset. Jag planterade om en lavendel som jag redan hade i en murhink, som jag ställde i den gamla stävan. Maken har döpt huset till "Glada Hjulet" (en nördig rollspelsreferens från 80-talets Drakar och Demoner-äventyr, där värdshuset alltid hette just så), så självklart måste vi ha ett gammalt hjul på framsidan. 


Jag älskar när man börjar kunna ana slutresultatet. Allt ser dock mer färdigt ut på bild än vad det egentligen är, så jag kan nog tyvärr inte utesluta att det blir fler inlägg om grus framöver, hihi! Fast imorgon tänker jag nog börja med att ytbehandla vårt nya bord på förmiddagen, innan det blir för varmt. Enligt SMHI ska det bli 25 grader varmt, puh!